Times of Suriname

2 april: Wereld Autisme Dag

-

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepe­n tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerp­ers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. Autisme is een aangeboren aandoening waardoor signalen in de hersenen niet goed worden verwerkt. Autisten ervaren hun omgeving als onsamenhan­gend en kunnen zich moeilijk in anderen inleven. Naar schatting 35 miljoen mensen over de gehele wereld hebben een stoornis in het autistisch spectrum.

Een theorie stelt dat autisme wordt veroorzaak­t door een complexe interactie van verschille­nde genen. Welke combinatie van genen dat zou zijn, is nog onduidelij­k. Uit onderzoek is gebleken dat gen CDH10 een rol kan spelen bij autisme.

Volgens studies, uitgevoerd tussen 1977 en 1995, zou 90 procent van de gevallen van autisme te maken hebben met een erfelijke aandoening. Onderzoek is gedaan met hulp van tweelingen en via familiestu­dies. De resterende 10 procent zou door omgevingsv­ariabelen veroorzaak­t worden. Echter, in een uitgebreid­er onderzoek dat in 2011 is uitgevoerd, wordt de invloed van erfelijkhe­id op 35 tot 60 procent ingeschat en wordt de invloed van omgevingsf­actoren veel hoger ingeschat dan vroeger het geval was.

Hoe groter het aantal mensen met autisme binnen een familie, hoe groter de kans dat er nog meer kinderen komen met autisme of autistifor­m gedrag. Eén van de theorieën die nog worden onderzocht, is dat stoornisse­n in spiegelneu­ronsysteme­n met autistisch­e verschijns­elen samenhange­n. Autisten ervaren alles in fragmenten. Ze kunnen geen geheel maken van de informatie in hun hoofd. Daarbij zien ze elk detail. Alles komt even hard aan. Iemand met autisme die door de Kalverstra­at loopt, zou gek worden van alle impulsen die op hem afkomen. De stoornis is op jonge leeftijd lastig te diagnostic­eren. De diagnostis­che criteria vereisen wel dat bepaalde symptomen reeds vóór het derde levensjaar duidelijk worden. Hoewel de diagnose tegenwoord­ig doorgaans vroeg gesteld wordt, komt het ook nog vaak voor dat autisme pas op latere leeftijd duidelijk wordt, bijvoorbee­ld wanneer er sprake is van een normale of bovengemid­delde intelligen­tie. Dit komt met name door gewijzigde diagnostis­che criteria. Vaak komen de problemen op school aan het licht. Scholen zijn maar weinig gespeciali­seerd in het begeleiden van autistisch­e leerlingen.

Autisme kan niet genezen worden. Vroeger dacht men dat alleen mensen met een verstandel­ijke handicap autistisch konden zijn. Tegenwoord­ig wordt autisme als grotendeel­s onafhankel­ijk van de intelligen­tie beschouwd. Door de moeilijkhe­den met het opbouwen van langdurige en intensieve contacten, kan autisme leiden tot een vereenzaam­d leven met weinig of geen sociale contacten. Een minderheid van de volwassene­n met autisme is in staat een relatie op te bouwen. Slechts een klein deel van hen heeft kinderen (vaak ook met autisme). Toch bestaan er volledig autistisch­e gezinnen die door deze homogenite­it harmonieus functioner­en. Zowel op school als in de werksituat­ie kan autisme tot integratie- en leiden.

acceptatie­problemen

Personen met autisme hebben meestal hulp nodig op het gebied van communicat­ie, omgang met gevoelens en kritiek, maar ook met geld en huishouden. Verder heeft het autisme van een persoon vaak ook effect op zijn omgeving (ouders, broers en zussen, partners, profession­elen). Duidelijkh­eid over de diagnose, informatie­en ervaringsu­itwisselin­g en het inzetten van hulpverlen­ers helpen de omgeving bij de omgang met mensen met autisme. De maatschapp­ij verbindt de term ‘autisme' nog steeds aan de kenmerken van klassiek autisme bij personen met een verstandel­ijke beperking: opvallende beperkinge­n in het sociale contact, weinig of geen gesproken taal, duidelijk stereotiep­e (motorische) handelinge­n en een opvallende weerstand tegen veranderin­gen. Anderzijds heerst ook vaak het misverstan­d dat kinderen met autisme onhandelba­ar en agressief zouden zijn.

(Bron: Beleven en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname