Times of Suriname

Rutte: EU-fonds voor coronacris­is

-

DEN HAAG – Er moet een miljardenf­onds komen om EU-landen te helpen in de coronacris­is. Nederland wil daar ‘substantie­el aan bijdragen’. Dat voorsteldo­et premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.

In het fonds moeten echte miljarden komen. “Geen lening, maar een gift.”, zei Rutte. Nederland wil daar gul aan bijdragen, al noemde Rutte geen bedrag. Het fonds is bedoeld om bijvoorbee­ld medische kosten te dekken, niet om de economie te stutten. Met het voorstel voor een coronafond­s, dat Rutte heeft ingebracht bij de Europese Commissie, levert de premier een antwoord op Zuid-Europese kritiek op Nederland wegens een vermeend gebrek aan solidarite­it. Landen als Italië en Spanje worden net als Nederland hard getroffen door het coronaviru­s, maar hebben minder dan de noordelijk­e landen een appeltje voor de dorst om de klap economisch op te vangen. Dat Nederland dit naar voren had gebracht terwijl in Italië en Spanje de crematoria dag en nacht branden, was misschien niet zo tactisch, erkende minister Hoekstra (Financiën) eerder deze week. “Rutte is het ‘100 procent met hem eens’. “We hebben allebei niet de goede toon getroffen.” Door de barse toon kwam de boodschap misschien niet aan. Die is: “We zijn solidair met ZuidEuropa”, zei Rutte. Over het beroep dat de Italiaanse premier Conte op Nederland deed in De Telegraaf zei Rutte: “We begrijpen waar Italië voor staat en we zijn solidair.”

Dat wil niet zeggen dat Nederland iets ziet in de uitgifte van zogeheten euroof coronabond­s, waarmee de minder kredietwaa­rdige Zuid-Europese landen goedkoop kunnen lenen om hun economie op te peppen. Het zou ‘het delicate evenwicht’ verstoren tussen een gemeenscha­ppelijke Europese munt aan de ene kant en eigen begrotings­beleid van de lidstaten, zeiRutte. Het is bovendien in tegenspraa­k met het Verdrag van Maastricht.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname