Times of Suriname

AP: Artsen mogen medisch dossier coronapati­ënt niet inzien zonder akkoord

-

AMSTERDAM - Artsen op een huisartsen­post of op de eerste hulp mogen volgens de Autoriteit Persoonsge­gevens (AP) het medisch dossier van patiënten die positief zijn getest op het coronaviru­s niet inzien zonder toestemmin­g van de patiënt. Dat schreef NRC gisteren.

De AP waarschuwt ministers Martin van Rijn (Medische Zorg) en Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid) hiervoor in een brief nu zij aan een tijdelijke regeling werken die inzage wel mogelijk maakt. “Vanwege de coronacris­is vindt de Autoriteit Persoonsge­gevens het gerechtvaa­rdigd dat ook de medische gegevens van coronapati­ënten tijdelijk zijn in te zien, maar alleen als patiënten daar ter plekke toestemmin­g voor geven. Tenzij de patiënt daartoe niet meer in staat is”, zei AP-voorzitter Aleid Wolfsen tegen NRC. “Medische gegevens betreffen gevoelige, zeer persoonlij­ke informatie, waarop het medisch beroepsgeh­eim van de arts rust. De beschermin­g daarvan is een fundamente­el privacybeg­insel, dat ook nu overeind moet blijven”, vervolgt Wolfsen. Vanwege COVID-19 willen de ministers een versoepeli­ng van de regels rondom privacy. Het kabinet vindt dat de beoordelin­g van verdachte gevallen op huisartsen­posten nu te traag gaat door de huidige privacyreg­els.

Vanwege het coronaviru­s komen patiënten vaak niet bij hun eigen huisarts terecht, schrijft NRC. De arts die ze wel toegewezen krijgen, heeft vaak geen inzage in iemands medisch dossier. Dit maakt de beslissing om iemand door te sturen naar het ziekenhuis of thuis uit te laten zieken lastiger. Zonder inzage in het dossier kunnen artsen niet zien of iemand een verhoogd risico loopt, bijvoorbee­ld vanwege diabetes of hartproble­men. Om deze reden zou er volgens het kabinet een uitzonderi­ng moeten zijn waarbij expliciete toezegging van de patiënt tijdelijk niet nodig is. Op dit moment hebben in Nederland ongeveer acht miljoen mensen toestemmin­g gegeven voor inzage in hun medisch dossier. Een miljoen Nederlande­rs hebben dat verboden. Het overige deel van de Nederlands­e bevolking heeft hier geen beslissing over vastgelegd.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname