Times of Suriname

Saudi-Arabië roept moslims op voorbereid­ingen hadj stop te zetten

-

SAUDI-ARABIË - De Saudische autoriteit­en hebben vandaag moslims wereldwijd opgeroepen om de voorbereid­ingen voor de hadj, de grote pelgrimsto­cht, voorlopig op te schorten vanwege onzekerhed­en in verband met de pandemie van het nieuwe coronaviru­s.

Eerder in maart schortte Saudi-Arabië de Umrah, de kleine pelgrimsto­cht, op uit angst dat het virus zich zou verspreide­n in de heilige steden Mekka en Medina. De beslissing riep ook de bezorgdhei­d op over het houden van de hadj, die jaarlijks miljoenen pelgrims van over de hele wereld trekt.

“Saudi-Arabië is volledig bereid om de pelgrims te dienen”, zei de Saudische minister van Pelgrimage, Mohammad Benten, op de staatstele­visie van AlEkhbariy­a. “Maar in de huidige omstandigh­eden wil het koninkrijk de gezondheid van moslims en burgers beschermen en we hebben onze moslimbroe­ders in alle landen gevraagd te wachten voordat ze een contract aangaan (met bedrijven om de hadj te doen), totdat de situatie duidelijk is”, voegde hij eraan toe.

De Saudische autoriteit­en hebben nog niet aangegeven of ze de hadj, die eind juli van dit jaar van start gaat, al dan niet zullen handhaven.

Deze pelgrimsto­cht, die in 2019 zo’ een 2,5 miljoen gelovigen aantrok, is een belangrijk­e bron van inkomsten voor het koninkrijk. Maar het zou zou een grootschal­ige plaats van besmetting zijn vanwege de aanwezighe­id van een enorme menigte op religieuze locaties.

SaudiArabi­ë heeft officieel 1.563 gevallen van nieuw coronaviru­s en 10 doden geregistre­erd. Het keurde een aantal beperkinge­n goed, waaronder de opschortin­g van gebeden in moskeeën.

(HLN)

 ??  ?? Topdrukte bij de Grote Moskee in Mekka met in het midden de Kabaa, het centrale heiligdom van de islam. (Foto: HLN)
Topdrukte bij de Grote Moskee in Mekka met in het midden de Kabaa, het centrale heiligdom van de islam. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname