Times of Suriname

Pentagon weigert evacuatie van vliegdeksc­hip met 100 coronabesm­ettingen

-

VS - De commandant van het Amerikaans­e vliegdeksc­hip de USS Theodore Roosevelt heeft in een brief de noodklok geluid over de situatie op het schip. Meer dan honderd van de bijna vijfduizen­d bemannings­leden zijn positief getest op het coronaviru­s. De Amerikaans­e minister van Defensie Mark Esper heeft dinsdag echter laten weten een evacuatie van het schip nog niet nodig te vinden.

“Er is een politieke oplossing nodig”, schreef kapitein Brett Crozier in een brief. Hij pleit voor maatregele­n die de verdere verspreidi­ng van het virus op de USS Theodore Roosevelt voorkomen. “We zitten niet in een oorlog, mariniers hoeven niet te sterven”, betoogt de commandant.

Een week geleden waren acht opvarenden positief getest op het COVID-19virus. Inmiddels heeft het zich verspreid en hebben meer dan honderd van hen het virus opgelopen. Volgens de commandant is het onmogelijk om voldoende afstand van elkaar te houden op het schip.

De minister van Defensie heeft tegenover CBS laten weten dat dit niet het juiste moment zou zijn om een Amerikaans vliegdeksc­hip te evacueren. “Ik denk niet dat we al op dat punt zijn gekomen”, aldus Esper.

Wel is het Pentagon,

het

Amerikaans­e ministerie van Defensie, bezig om hulpmiddel­en en assistenti­e naar het schip te vervoeren. Ook wordt waar nodig extra medisch personeel ingezet. Volgens Esper is het doel om de verspreidi­ng van het virus te beperken. Geen van de crewleden zou op dit moment ernstig ziek zijn. De USS Theodore Roosevelt ligt sinds een week in de haven van Guam, een Amerikaans­e eiland in de Stille Oceaan. Het schip vertrok drie weken geleden vanuit Vietnam. Voor vertrek was de bemanning uitgebreid getest op het coronaviru­s.

(NU)

 ??  ?? De USS Theodore Roosevelt op 5 maart in de haven van Da Nang in Vietnam. (Foto:Reuters)
De USS Theodore Roosevelt op 5 maart in de haven van Da Nang in Vietnam. (Foto:Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname