Times of Suriname

Taliban in Kabul voor onderhande­ling met Afghaanse regering

-

AFGHANISTA­N - Voor het eerst sinds de val van het Taliban-regime in 2001 is er een officiële delegatie van de militante organisati­e naar de Afghaanse hoofdstad Kabul gekomen. Drie vertegenwo­ordigers van de Taliban hebben met Afghaanse regeringsf­unctionari­ssen onderhande­ld over de uitwisseli­ng van gevangenen, liet een regeringsw­oordvoerde­r weten op Twitter.

Waarnemers van het Rode Kruis waren bij de gesprekken aanwezig. Of de partijen het al ergens over eens zijn geworden, is niet bekend. Vandaag gaan de onderhande­lingen verder. De voorgenome­n gevangenen­ruil is een onderdeel van het akkoord dat de Taliban in februari sloot met de Verenigde Staten. Het zou de start moeten worden van een toenaderin­g tussen de Taliban en de regering, maar de

Afghaanse regering voelde er niets voor om zoveel gevangenen plotseling te laten gaan zonder garanties van de Taliban. De afgelopen weken lagen de onderhande­lingen over de gevangenen­ruil stil.

Door politieke onenigheid binnen Afghanista­n is er nog weinig van het akkoord terechtgek­omen. Twee politieke rivalen hebben zich na verkiezing­en vorig jaar allebei tot president uitgeroepe­n. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Pompeo was vorige week nog in Afghanista­n om het vredesakko­ord te redden. Hij heeft geprobeerd te bemiddelen tussen beide presidente­n, maar het lukte niet om ze op één lijn te krijgen. De Verenigde Staten schrappen daarom USD 1 miljard aan hulp aan Afghanista­n.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname