Times of Suriname

Risico op wereldwijd­e voedselcri­sis door coronaviru­s

-

ZWITSERLAN­D - Er bestaat een risico op ‘voedseltek­ort’ op de wereldmark­t door verstoring­en in de internatio­nale handel en de voedselbev­oorrading die te maken hebben met COVID-19, zo hebben de voorzitter­s van twee agentschap­pen van de Verenigde Naties en van de Wereldhand­elsorganis­atie gewaarschu­wd.

“De onzekerhed­en in verband met de beschikbaa­rheid van voedsel kunnen een golf van exportbepe­rkingen uitlokken”, die op haar beurt ‘een tekort op de wereldmark­t’ teweegbren­gt, zeggen de Chinees Qu Dongyu, die de Voedselen Landbouwor­ganisatie (FAO) leidt, de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, algemeen directeur van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), en de Braziliaan Roberto Azevedo, het hoofd van de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO), in een gezamenlij­ke mededeling.

Voor de drie organisati­es, die gezondheid, voedsel en wereldhand­el onder hun hoede hebben, is het ‘belangrijk’ de handel te verzekeren, ‘in het bijzonder om voedseltek­orten te vermijden’, zo staat in de tekst.

De organisati­es maken zich onder meer zorgen over ‘de vertraging van het verkeer van de arbeiders uit de landbouwen voedselind­ustrie’, wat heel wat landbouw in het westen blokkeert, en over de ‘vertraging aan de grenzen voor containers’ met goederen die daardoor bederven en verspild worden. Ze benadrukke­n ook de nood aan ‘beschermin­g’ van de werknemers van de voedselpro­ductie, van de arbeiders in de voedselver­werking en distributi­e, om ‘de verspreidi­ng van het virus in de sector te verkleinen en de ketens van de voedselbev­oorrading in stand te houden’.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname