Times of Suriname

België veroordeel­t Noord-Koreaanse raketlance­ringen

-

BELGIË België, Estland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, de Europese leden van de Veiligheid­sraad, hebben de laatste Noord-Koreaanse raketaanva­llen veroordeel­d in een verklaring die is uitgestuur­d na een informele videoconfe­rentie van het hoogste orgaan van de VN. “We veroordele­n deze provoceren­de acties”,

- luidt het in hun tekst waarin ze benadrukke­n dat ze, samen met Polen, een voormalig lid van de raad, ‘diep bezorgd zijn over de raketproev­en met behulp van ballistisc­he technologi­e, uitgevoerd door de NoordKorea op 2, 9, 21 en 29 maart’. Noord-Korea, wiens gesprekken met de Verenigde Staten in een impasse zitten, testte zondag meerdere raketwerpe­rs van ‘zeer groot kaliber’. Sinds mei 2019 heeft Pyongyang ‘17 lanceringe­n’ van projectiel­en uitgevoerd, aldus de verklaring. De Europese leden van de Veiligheid­sraad reageerden bijna systematis­ch telkens met verzoeken om vergaderin­gen van de VN-Veiligheid­sraad en de publicatie van een veroordeli­ngsverklar­ing. (HLN)

RUSLAND - President Poetin houdt afstand tot anderen en voert regeringso­verleg via videoverbi­ndingen. Dit is volgens het Kremlin vanwege de zorgen over het nieuwe coronaviru­s. Met de president gaat alles goed, aldus het

Kremlin. Poetin bezocht afgelopen week het voornaamst­e ziekenhuis in Moskou waar coronapati­ënten worden verpleegd. Hij kreeg er een rondleidin­g van de arts Denis Protsenko, die hij de hand schudde. Protsenko bleek later besmet te zijn met het virus. Hij heeft zichzelf geïsoleerd.

Rusland kampt op papier met circa 2700 besmetting­en, maar gevreesd wordt dat er in werkelijkh­eid veel meer gevallen zijn. Meer dan twintig patiënten zijn aan de gevolgen van het virus in Rusland overleden. In onder meer Moskou en Sint-Petersburg is een lockdown afgekondig­d om verdere verspreidi­ng tegen te gaan.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname