Times of Suriname

Trump roept Florida op cruiseschi­p met coronabesm­ettingen toe te laten

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft de autoriteit­en in Florida opgeroepen om het cruiseschi­p MS Zaandam van de Holland America Line (HAL) toe te laten. Op het schip bleken vorige week meerdere mensen besmet te zijn met het coronaviru­s. Sindsdien zoekt het schip, dat onder de Nederlands­e vlag vaart, naar een bestemming.

Trump gaat met Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, in gesprek over het toelaten van het cruiseschi­p. “De passagiers gaan dood op het schip”, zei de president. “Ik doe wat juist is. Niet alleen voor ons, maar voor de mensheid.”

Het cruiseschi­p zou eigenlijk aanmeren in Chili, maar is vanwege de besmetting­en geweigerd. Een deel van de passagiers is inmiddels overgebrac­ht naar een ander cruiseschi­p, de MS Rotterdam, zodat de MS Zaandam meer ruimte en tijd heeft voor de medische zorg van de overgeblev­en passagiers. Beide schepen zijn onderweg naar de haven van de stad Fort Lauderdale in de

Amerikaans­e staat Florida. De gouverneur van Florida heeft eerder aangegeven het cruiseschi­p te willen weigeren. Volgens hem wil de MS Zaandam haar zieke passagiers ‘dumpen’ in Florida. Ook de burgemeest­er van de stad Fort Lauderdale in Florida, Dean Trantalis, zei zondag dat er nog geen toestemmin­g was verleend voor het aanmeren van het schip. Hij noemde de komst van het schip ‘onacceptab­el’.

Vier opvarenden kwamen vorige week om het leven, onder wie één Nederlande­r. De directeur van de HAL, Orlando Ashford, zei in de lokale krant South Florida Sun Sentinel dat hij vreest dat er meer passagiers zullen overlijden. Er waren twintig Nederlande­rs aan boord van het schip. Op het cruiseschi­p bevonden zich in totaal 1.243 passagiers en 586 bemannings­leden. Tientallen passagiers en bemannings­leden hebben zich gemeld met griepversc­hijnselen. Het is niet duidelijk hoeveel van de opvarenden zijn overgeplaa­tst naar de MS Rotterdam.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname