Times of Suriname

Wit-Russen beschermen zich tegen corona

-

WIT-RUSLAND - Omdat president Aleksandr Loekasjenk­o de gevaren van het coronaviru­s negeert en zijn burgers hooguit adviseert om een extra glaasje vodka te drinken, de sauna te bezoeken, nemen Wit-Russen nu zelf maatregele­n om zich te beschermen. Scholen laten kinderen thuisblijv­en, horecagele­genheden zijn uit eigen beweging gesloten en mensen blijven zo veel mogelijk thuis.

“We hebben de internatio­nale situatie bekeken en het algemene plaatje wees erop dat leren op afstand verantwoor­delijker zou zijn”, vertelt een docente van een school in Minsk aan persbureau Reuters. “Als ik moet kiezen tussen een gezondheid­srisico en het risico op leerachter­standen, kies ik voor gezondheid.”

“Heden ten dage doet zich in Wit-Rusland de paradoxale situatie voor dat de gemeenscha­p vele malen meer doet dan de autoriteit­en”, aldus de woordvoerd­er van een mensenrech­tengroeper­ing. “De gemeenscha­p heeft geen vertrouwen in de staat. Door de totale afwezighei­d van informatie gaan mensen zelf actie ondernemen.”

Niet iedereen gedraagt zich even verantwoor­delijk. Veel voetbalsup­porters zijn blij dat wedstrijde­n vooralsnog gewoon doorgaan. Ze zijn niet bang om in het stadion besmet te raken. “Nee, we zijn niet bang, want we zijn doordrenkt met alcohol”, zegt een voetbalfan stoer. Loekasjenk­o zelf weigert om aan social disctancin­g te doen en blijft bij potjes ijshockey zijn medespeler­s omarmen. “Het is beter om staand te sterven dan op je knieën te leven”, aldus de Wit-Russische president.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname