Times of Suriname

Braziliaan­se president Bolsonaro draait bij over coronaviru­s

-

BRAZILIË - De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro heeft zich in een vierde televisiet­oespraak over het coronaviru­s voor het eerst niet meer gekeerd tegen maatregele­n om ervoor te zorgen dat mensen weinig contact hebben. Hij zei dat het virus een realiteit is en ‘één van de grootste uitdaginge­n van onze generatie vormt’. In eerdere toespraken beklemtoon­de hij dat de economie hoe dan ook moet blijven draaien en hij keurde op felle toon maatregele­n af zoals quarantain­e of meters afstand van elkaar bewaren. Hij noemde het virus ‘een griepje’.

Bolsonaro zegt zich zorgen te maken over de patiënten die in levensgeva­ar zijn, maar ook over het behoud van arbeidspla­atsen. Het middel tegen de pandemie mag volgens de Braziliaan­se president niet erger zijn dan de kwaal. “Wat gebeurt met de straatverk­opers, bedienend personeel en andere zelfstandi­gen met wie ik mijn hele leven contact heb?”, vroeg de president zich in zijn toespraak af.

In Brazilië werkt, net als in andere Latijns-Amerikaans­e landen, een heel groot deel van de beroepsbev­olking zelfstandi­g in de informele sector, zonder vast inkomen. Thuisblijv­en is volgens waarnemers geen optie voor hen omdat ze meestal niets hebben om op terug te vallen. In Brazilië gaat het om naar schatting 40 procent van de werkenden, in Mexico bijvoorbee­ld om meer dan de helft van de beroepsbev­olking.

Twitter heeft eerder deze week twee video’s van het officiële account van Bolsonaro verwijderd, omdat hij ‘de regels’ van het sociale netwerk overtreedt. Het staatshoof­d uitte in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantain­emaatregel­en in de strijd tegen verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s. In de filmpjes was te zien hoe het staatshoof­d mensen op straat en in een supermarkt in de hoofdstad Brasilia ontmoet.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname