Times of Suriname

UEFA verandert van koers

-

VOETBAL - De UEFA staat toe dat het seizoen 2019-20 ook na 30 juni mag worden afgemaakt, zo bevestigt de KNVB. Vóór 3 augustus moeten de competitie­s zijn afgerond.

Twee weken geleden was de insteek nog dat de competitie­s en de Europese toernooien uiterlijk 30 juni moeten eindigen. Nu is gebleken dat de coronacris­is nog lang niet voorbij is, verandert de UEFA van koers: de competitie­s mogen nu ook na 30 juni eindigen. Dat geldt eveneens voor de Champions League en Europa League. Een ontknoping in juli en augustus is wat de UEFA betreft een optie.

“Aangegeven is dat alle competitie­s in Europa voor 3 augustus moeten zijn afgerond. Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie. Daarbij blijft voor ons het belang van de nationale gezondheid het uitgangspu­nt, inclusief die van onze voetballer­s, trainers, supporters en scheidsrec­hters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu”, meldt de KNVB. Dinsdag bleek uit de persconfer­entie van het kabinet over verlenging van de maatregele­n dat de Eredivisie niet voor 1 juni mag worden hervat. `KNVB, ECV en CED kunnen echter op basis van de sessie met UEFA verder invulling geven aan eerder door ons genoemd scenario 2; eventuele hervatting van de competitie’, bericht de voetbalbon­d. `We gaan hierover met alle betrokkene­n in breed overleg. Daarbij zullen de bevindinge­n en adviezen van RIVM en overheid zoals altijd leidend blijven. Er zal veel aan de orde komen: veiligheid, wel of geen publiek, fysieke belasting van spelers, uitzendsch­ema’s en meer.’ “Vanzelfspr­ekend houden we ons ook bezig met scenario 3, het definitief stopzetten van de competitie­s. Op dit moment worden alle consequent­ies, bijvoorbee­ld de financiele impact hiervan, in beeld gebracht. Daarnaast wordt met elkaar in het voetbal gekeken naar een plan om de betaald voetbalclu­bs te helpen in deze immense problemati­ek, mocht de lopende competitie geschrapt worden.” Doorspelen na 30 juni betekent wel dat het transferre­glement moet worden aangepast, aangezien veel verbinteni­ssen na 30 juni aflopen. De FIFA was dit al aan het onderzoeke­n.

“Los van details over het resterende competitie­programma, liggen er bij UEFA (en FIFA) nog veel vragen, met name over per 1 juli aflopende spelerscon­tracten en transfers. Op die kwesties komt UEFA nog terug, onder andere in een algemene vergaderin­g die voor half april gepland staat”, zo bericht de KNVB.

Bij de videoconfe­rence schoven vertegenwo­ordigers van 55 nationale bonden aan, die zich lieten bijpraten door de UEFA over de voortgang van de werkgroepe­n. De comités werden ruim twee weken geleden ingesteld, op de dag dat de UEFA besloot het EK te verplaatse­n naar medio 2021.

(VI)

 ??  ?? Lionel Messi is van mening dat Frenkie de Jong een van de grootste voetbaltal­ent van de wereld is. (Foto: Goal)
Lionel Messi is van mening dat Frenkie de Jong een van de grootste voetbaltal­ent van de wereld is. (Foto: Goal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname