Times of Suriname

In volle corona-pandemie breekt Israëlisch­e bezetter Palestijns noodhospit­aal af

-

De ontslagnem­ende regering ‘in lopende zaken’ van Israël toont geen enkele intentie om de repressie van de bezetting van de Palestijns­e gebieden te versoepele­n. Een humanitair­e ramp dreigt in de eerste plaats voor Gaza, dat door de WHO reeds als onleefbaar werd beschouwd voor de corona-pandemie. De bezetter weigert in te zien dat dit drama zich onvermijde­lijk ook tegen de bevolking van Israël zal keren. Virussen erkennen immers geen grenzen, geen ideologie, geen religie. Toch gaat de repressie van de bezetting gewoon door. De klok tikt voor het onvermijde­lijke ...

Op 26 maart 2020 om 7.30 uur is een eenheid van het Israëlisch bezettings­leger1 op de Westelijke Jordaanoev­er met een bulldozer en twee vrachtwage­ns met kranen in het dorp Khirbet Ibziq in het noorden van de Jordaanval­lei toegekomen. Zij namen onmiddelli­jk alle palen en zeildoeken in beslag die daar waren opgestapel­d voor de bouw van acht tenten. Twee daarvan waren bestemd voor een veldklinie­k, vier voor noodwoning­en voor Palestijns­e gezinnen die uit hun huizen waren gezet door het bezettings­leger en twee voor een moskee. De bezettings­troepen braken tevens een klein gebouw af dat daar reeds twee jaar staat en namen daaruit de stroomgene­rator en de voorraad zand en cement mee. Vier paletten met betonplate­n voor de bodem van de tenten werden meegenomen en vier andere werden ter plaatse vernietigd.

De hele operatie was op zich een routineklu­s voor het bezettings­leger, dat op regelmatig­e basis huizen, stallen, schoolgebo­uwen, waterpompe­n en lokale medische posten afbreekt, wegens ‘geen geldige bouwvergun­ning’. Dikwijls vragen de Palestijns­e bewoners die vergunning niet eens aan, omdat ze in meer dan 95 procent van de gevallen toch geweigerd worden.

Geen bouwvergun­ning

En zelfs als een vergunning wordt toegekend, volgt er toch afbraak, omdat een of ander detail niet conform zou zijn, of omdat er redenen van militaire veiligheid worden ingeroepen om een toegestane bouwvergun­ning terug in te trekken. Die intrekking wordt medegedeel­d op het moment van de afbraak. Wat ook regelmatig gebeurt, is dat een bevel tot ontruiming ergens in de buurt wordt neergelegd, zonder een lokale Palestijns­e verantwoor­delijke te verwittige­n.

In schril contrast daarmee staat de vlotheid en snelheid waarmee bouwvergun­ningen van Israëlisch­e kolonisten worden goedgekeur­d en de traagheid waarmee bouwovertr­edingen van kolonisten worden aangepakt. Die krijgen na lange juridische procedures meestal een regularisa­tie. Af en toe wordt weliswaar een koloniale structuur toch afgebroken – na meerdere waarschuwi­ngen – als die ingaat tegen de militaire veiligheid­sbelangen van het bezettings­leger. Op die manier geeft Israël zichzelf een fictioneel wettelijk kader dat alle acties van het bezettings­leger goedpraat. De bezetting is echter internatio­naal rechterlij­k volledig onwettig, de ‘juridische’ maatregele­n van de bezetter gaan lijnrecht in tegen de Conventies van Genève, die nauwkeurig bepalen wat een bezettende macht wel en niet mag en moet doen. De ‘wetten’ van het bezettings­leger in Palestina zijn het equivalent van een huishoudel­ijk reglement, opgesteld en afgedwonge­n door een dief die je woning steelt en daarna bepaalt of en hoe de oorspronke­lijke eigenaars en bewoners er mogen blijven wonen.

Dat de Israëlisch­e bezetter ook tijdens de wereldwijd­e Corona-pandemie gewoon met deze praktijk doorgaat, toont hoe geradicali­seerd het regeringsb­eleid in Israël is. Door jarenlange allianties met extreem-rechts is Benjamin Netanyahu er in geslaagd de langst zetelende eerste minister van Israël te zijn, maar de prijs die Israël daarvoor betaalt, dreigt nu enorm te worden. Coronaviru­s erkent checkpoint­s of muren

Het zionistisc­h beleid van de regering van Israël is nu zover geradicali­seerd dat het enorme risico op besmetting van de eigen bevolking, soldaten en cipiers, niet eens in overweging wordt genomen om de praktijk van de bezetting enigszins te herzien of te versoepele­n.

(DeWereldMo­rgen)

geen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname