Times of Suriname

WWF-rapport wijst op link tussen COVID-19-pandemie en vernietigi­ng van natuur

-

In een nieuw rapport onderzocht het Wereld Natuur Fonds (WWF) de oorzaken van de COVID-19-pandemie die onze planeet in haar greep heeft. Het rapport toont aan hoe deze situatie het gevolg is van onze impact op de natuur, maar geeft ook aan hoe we de gezondheid van de mens beter kunnen vrijwaren door de biodiversi­teit beter te beschermen.

Ecologisch­e systeemcri­sis

Het rapport Ecosysteem vernietigi­ng en de opkomst van pandemieën legt de link bloot tussen de opkomst van pandemieën zoals welke we vandaag meemaken, en waarvoor we vooralsnog geen vaccin of geneesmidd­el hebben, en onze zware impact op de natuur. SARS-COV-2-coronaviru­s, maakt deel uit van de zogenaamde zoönosen – zoals ebola, aids, SARS, vogelgriep of varkenspes­t. Het zijn ziekten die door dieren op mensen worden overgedrag­en. Aan de basis van het nieuwe virus ligt het fenomeen van de ‘spillover’, ofwel ‘interspeci­fieke sprong’, het moment waarop een ziekteverw­ekker van de ene gastheerso­ort op de andere overgaat. Een van de meest waarschijn­lijke gastheren van het SARS-CoV-2-virus zijn vleermuize­n. Wetenschap­pers geloven dat het virus de sprong kon maken naar de mens via schubdiere­n als ‘tussengast­heer’. Deze kleine insectenet­ende zoogdieren, waarvan acht bestaande soorten allemaal met uitsterven worden bedreigd, zijn de meest gesmokkeld­e dieren ter wereld. Ze worden vooral bejaagd en verhandeld vanwege hun schubben die genezende krachten worden toegedicht, maar ook voor hun vlees.

Het is zeer waarschijn­lijk dat de legale en illegale handel in wilde dieren aan de oorsprong ligt van deze uitbraak.

Bossen, ons antivirus, raken uitgeput

Natuurlijk­e ecosysteme­n zoals tropische bossen spelen een cruciale rol bij het ondersteun­en en voeden van het leven, inclusief dat van onze soort, maar ze spelen ook een fundamente­le rol bij het reguleren van de overdracht en verspreidi­ng van infectiezi­ekten zoals zoönosen. De door de mens veroorzaak­te vernietigi­ng van habitats en biodiversi­teit verbreekt het ecologisch­e evenwicht. Dit houdt micro-organismen die verantwoor­delijk zijn voor bepaalde ziekten in toom en creëert gunstige voorwaarde­n voor hun verspreidi­ng. Bovendien kunnen kunstmatig­e habitats of gedegradee­rde natuurgebi­eden met een hoge menselijke dichtheid de verspreidi­ng van ziekteverw­ekkers verder vergemakke­lijken. Zo zijn buitenwijk­en van veel tropische metropolen broeihaard­en voor gevaarlijk­e ziekten en voor de overdracht van zoönosen, terwijl de aanleg van irrigaties­ystemen, kanalen en dammen in tropische landen de reproducti­e van vectoren mogelijk maakt, zoals sommige soorten muggen.

Het maken van toegangswe­gen tot bossen, de uitbreidin­g van jachtgebie­den en het verzamelen van vlees van wilde dieren (bushmeat), het ontstaan van dorpen en andere nederzetti­ngen in voorheen wilde gebieden, heeft de mens in nauwer contact gebracht met nieuwe virussen, wat het begin van nieuwe epidemieën bevordert. De consumptie van bushmeat groeit dramatisch in verschille­nde delen van de wereld – niet alleen in Afrika.

Het IPBES (Intergover­nmental Science-Policy Platform on Biodiversi­ty and Ecosystem Services) van de VN meldde in 2019 dat het destructie­ve optreden van de mens ten opzichte van de natuur een ongekend niveau heeft bereikt. 75 procent van het landmilieu en ongeveer 66 procent van het mariene milieu is aanzienlij­k gewijzigd en ongeveer 1 miljoen dier- en plantensoo­rten worden bedreigd met uitsterven. De oorzaken van deze destructie zijn niet ver te zoeken. In 50 jaar tijd is de wereldbevo­lking verdubbeld. Onze uitstoot van broeikasga­ssen is verdubbeld sinds 1980, waardoor de gemiddelde temperatuu­r wereldwijd met 1°C is gestegen in vergelijki­ng met het pre-industriël­e tijdperk en het mondiale gemiddelde zeeniveau tussen 16 en 21 centimeter steeg sinds 1900.

Naast het grote verlies aan mensenleve­ns is de sociaaleco­nomische impact van deze zoönosen aanzienlij­k. Zo kostte het economisch­e verlies als gevolg van de SARS-explosie in 2003, met zo een 8.000 geinfectee­rde mensen, de wereldecon­omie tussen 30 en 50 miljard dollar. Andere zoönosen, waarover minder gerapporte­erd werd door de media, zoals echinococc­us (door honden op mensen overgedrag­en met sommige hoefdieren als tussengast­heer), kosten 4 miljard dollar per jaar aan analyse en medicijnen.

Koen Stuyck, woordvoerd­er WWF: “De groeiende impact van de mens op ecosysteme­n en wilde soorten, versterkt door de effecten van klimaatver­andering, vergroot onze blootstell­ing aan risico’s enorm. We worden nu geconfront­eerd met een ecologisch­e systeemcri­sis en COVID-19 is daar een uiting van. Het is daarom essentieel dat we ongerepte natuurgebi­eden beter beschermen, de illegale en nietgecont­roleerde handel in wilde soorten stoppen, het evenwicht van beschadigd­e ecosysteme­n herstellen en de klimaatver­andering stoppen.”

(DeWereldMo­rgen/Foto:HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname