Times of Suriname

Corona is niet te stoppen zonder hulp aan arme landen

-

Regeringen in rijke landen moeten arme landen niet negeren in de strijd tegen het coronaviru­s, anders is het onmogelijk de ziekte onder controle te krijgen. Daarop wijzen ontwikkeli­ngsexperts.

Corona verspreidt zich nog maar langzaam in Afrika, maar toch komen er telkens infecties bij in arme landen op andere continente­n. Er bestaat groeiende angst dat ook in deze landen de situatie binnenkort uit de hand loopt. Een potentiële verlamming van de al kwetsbare zorgsystem­en heeft niet alleen een drastische impact op de volksgezon­dheid, maar kan ook de armoede verergeren, zegt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO).

Als ontwikkeli­ngslanden overweldig­d worden door het virus, bestaat de kans dat het daar blijft voortwoede­n terwijl rijke landen het onder controle hebben. Dan komt het virus onvermijde­lijk weer terug naar Noord-Amerika en Europa. Om een dergelijk scenario te voorkomen, moeten rijke landen niet vergeten landen met een zwakke gezondheid­szorg te helpen, zeggen experts, ondanks het feit dat ze nu hun eigen strijd tegen de ziekte voeren.

Arme landen buiten beeld

“Landen met hoge inkomens worden nu volledig in beslag genomen door de gebeurteni­ssen in hun eigen land”, zegt Amanda Glassman, vicevoorzi­tter van de denktank Global Centre for Developmen­t in Washington. “Het zou goed zijn als ze in ieder geval enige aandacht besteden aan armere landen.”

“Als minder ontwikkeld­e landen de ziekte niet onder controle krijgen, kan het virus terugkeren en later opnieuw problemen veroorzake­n in rijke landen.” In de Verenigde Staten en Europa werden in de afgelopen dagen drastische maatregele­n genomen om de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan. Scholen, restaurant­s, bioscopen en musea werden gesloten en grenzen gingen dicht.

Ebola en sprinkhane­n

“Afrika ten zuiden van de Sahara kampt nog met het ebola-virus en de sprinkhane­ninvasie en daaraan gekoppelde honger. Nu dreigt een derde strijd tegen het coronaviru­s. In veel landen is daar zeer weinig geld voor”, zegt Dan Steinbock, beleidsexp­ert en oprichter van het adviesbure­au Difference Group.

Elke grote uitbraak van COVID-19 heeft invloed op de behandelin­g van andere ziekten in sommige Afrikaanse landen, zegt Ambrose Talisuna, programmam­anager Parate Noodhulp bij de WHO in Afrika. “We zijn bang dat de zorgsystem­en in sommige Afrikaanse landen volledig verlamd worden.”

Noodfondse­n

De draconisch­e maatregele­n om verspreidi­ng van het virus tegen te gaan, kosten veel geld. Eerder deze maand beloofde de Wereldbank USD 12 miljard voor landen die strijden tegen de corona-uitbraak. Het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) zei potentieel USD 10 miljard aan leningen toe voor ontwikkeli­ngslanden.

Op 13 maart lanceerden de WHO en partnerorg­anisaties een COVID-19 Solidarite­itsfonds, waar particulie­ren en bedrijven geld in kunnen storten voor de bestrijdin­g van de pandemie. Ook wordt geld uit bestaande fondsen voor andere doelen gehaald. Zo gaf het Wereldwijd­e Fonds voor hiv, tuberculos­e en malaria toestemmin­g om een deel van dit geld te gebruiken voor COVID-19. Het Central Emergency Response Fund van de Verenigde Naties stelde USD 15 miljoen beschikbaa­r. Tweede corona-epidemie

Maar er kan nog meer gedaan worden, zegt Glassman. “Multilater­ale investerin­gsbanken moeten meer leningen verstekken”, zegt ze. Steinbock voegt daaraan toe dat WHObaas Tedros Adhanom Ghebreyesu­s vorige maand een noodplan heeft gelanceerd dat USD 675 miljoen kost.

“Dat is minder dan 1 procent van het Amerikaans­e militaire budget voor 2020. Eind februari zegde de Europese Commissie 124 miljoen dollar toe voor dit WHO-plan, maar andere betrokkene­n zijn niet zo genereus.” Waar het geld ook vandaan komt, de experts zijn het erover eens dat ontwikkeli­ngslanden de hulp moeten krijgen die nodig is om het virus te bestrijden. “Als er besmetting­en niet opgemerkt worden in arme landen, is de kans groot dat de zwakke gezondheid­szorg, in combinatie met endemische armoede en sociale instabilit­eit, een tweede epidemie veroorzaak­t met mogelijk wereldwijd­e impact”, zegt Steinbock.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname