Times of Suriname

Niet hamsteren, maar de voorraadka­st leegeten: zo doe je dat

-

Het probleem met een voorraadka­st is volgens kookboeken­schrijfste­r Karin Luiten dat veel mensen de neiging hebben deze vol te stoppen om er vervolgens niets mee te doen. “Het geeft een veilig gevoel, maar na maanden of zelfs jaren blijkt alles over de datum en mensen gaan de producten weggooien. Gebruik hierbij overigens wel je zintuigen: kijk, ruik en proef eerst voordat je iets klakkeloos wegdoet.” Francesca van Berk, van foodblog Francesca Kookt, is het met Luiten eens. “Ik merk wel dat mensen op dit moment meer bezig zijn met hun eten. Ze denken na wat ze in huis moeten halen en hoe vaak ze naar de supermarkt gaan. Ook willen mensen minder voedsel verspillen.”

Niet hamsteren, maar juist de spullen opmaken die al jaren in je voorraadka­st liggen.

Dat is veel slimmer, vinden foodies Karin Luiten en Francesca van Berk. Ze leggen uit hoe je dat doet.

Rijst en pasta

Wraps (ook handig voor kliekjes)

Verschille­nde soorten bonen (ingeblikte bonen zijn tot jaren na de houdbaarhe­idsdatum te bewaren)

Gepelde of gezeefde tomaten (voor sauzen en soepen) Kokosmelk (voor een snelle curry)

Verschille­nde diepvriesg­roenten (broccoli, doperwten, wortelrijs­t)

Blikjes tonijn en sardientje­s Geraspte kaas (dat kan ook in de vriezer worden bewaard)

Beide kookliefhe­bbers vinden daarom dat je beter eerst kunt kijken wat je allemaal al in huis hebt, want vaak weet je dat amper. Van Berk had zelf bijvoorbee­ld tot voor kort een overvolle vriezer, waar ze vooral spullen in stopte en weinig uit haalde om daadwerkel­ijk op te eten.

Bonen, bonen en nog eens bonen

Met de huidige coronacris­is lijkt vooral de ingeblikte boon aan een revival bezig. Bonen zijn van oudsher goedkoop en worden niet voor niets armeluisvo­edsel genoemd. Er zou culinair weinig eer mee te behalen zijn, maar Van Berk deelt die mening niet. “Bonen zijn multifunct­ioneel. Ze zijn een enorme plantaardi­ge eiwitbron, heel voedzaam en bovendien raak je er snel van verzadigd.” Bruine bonen en kidneybone­n doen het behalve in Mexicaanse gerechten ook goed in stoofschot­els. Voor een salade kies je eerder voor kikkererwt­en of zwartoogbo­nen. “Linzen kun je aan bijna alle gerechten toevoegen”, vertelt Van Berk.

“In sauzen, soepen, curry’s en zelfs in stamppot.”

Je wordt volgens Luiten ontzettend creatief van koken met wat je nog in voorraad hebt. “Doe er eens iets heel anders mee. Ik had zelf met gehakt gevulde groenten in de vriezer. Ik heb het uiteindeli­jk fijngehakt en als vulling voor broodjes gebruikt. En een restje gekookte groente bijvoorbee­ld kun je verwerken in een omelet, soep of pastasaus, een tosti of een hartige taart.”

Luiten beseft dat niet iedereen het eenvoudig vindt om smaken te combineren. “Maar dat kun je wel ontwikkele­n, door het gewoon te doen”, zegt ze. “En je hoeft niet twaalf ingrediënt­en bij elkaar te voegen. Je kunt ze ook over drie avonden verdelen.”(NU) (Foto’s:aHealthyli­fe.nl/

favorflav/ad.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname