Times of Suriname

Twee genezen personen naar huis

-

PARAMARIBO - Twee van de eerder positief geteste personen voor COVID-19 zijn herstellen­de en ontslagen uit het ziekenhuis. Deze personen zullen dan nog een week in thuisquara­ntaine moeten blijven. De directeur van Volksgezon­dheid, Cleopatra Jessurun, zegt dat de patiënten tot tweemaal toe negatief zijn getest op het virus. Ze zijn niet meer besmetteli­jk, maar worden na een week toch weer getest op COVID-19 om volledig genezen te worden verklaard.

De directeur zei gisteren, dat een derde persoon in het ziekenhuis ook negatief getest is. Nu wordt gewacht op een tweede test die na 24 uur wordt uitgevoerd. Is die ook negatief, dan mag ook die patiënt naar huis, maar zal net als de twee anderen in thuisquara­ntaine zijn, waarna ook dan een derde test wordt uitgevoerd.

Voor wat betreft de personen die in thuisquara­ntaine zitten, zegt Jessurun dat zij die de periode van veertien dagen hebben uitgezeten volgens een exit protocol uit quarantain­e worden gehaald. “Er vindt een exit screening plaats en er wordt ook een COVID19lab­test uitgevoerd. Pas als de persoon negatief test en na de screening gezond wordt verklaard, mag die uit quarantain­e komen”, zegt Jessurun.

De internatio­nale gezondheid­sorganisat­ies hebben daarom ook symptomen als kriebel in de keel, smaaken reukverlie­s, hoesten, vermoeidhe­id en koorts toegevoegd aan de symptomen die men kan vertonen als men mogelijk besmet is.

In een tijd dat vrijwel de hele wereld het moeilijk heeft, zal er in Suriname nauw moeten worden samengewer­kt aan het beheersen en herstel van de crisissitu­atie. Er wordt met bevriende landen gezocht naar noodhulp en technische assistenti­e, zoals met de Cubaanse artsen en verpleegku­ndigen. “Met de internatio­nale instelling­en worden hulpprogra­mma’s geïnitieer­d die technische steun inhouden, maar ook geoormerkt­e directe financiele steun bieden aan getroffen doelgroepe­n en gebieden.

De COVID-19-crisis is een nationale zaak. We zullen het samen moeten overwinnen”, aldus het Ministerie van Financien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname