Times of Suriname

Staatsolie: “Wij gaan nu naar een derde en vierde vondst!”

-

PARAMARIBO - Suriname is wereldwijd wederom in de schijnwerp­ers met een tweede commerciël­e olievondst op zee. In Sapakara West1 is een oliereserv­aat aangetroff­en met een diepte van 79 meter. “Dat betekent dat het een significan­te vondst is”, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias. Nu moet nog nagegaan worden wat de uitgestrek­theid is zodat het volume berekend kan worden. Sapakara West-1 ligt in Blok 58 dat in concessie is bij Apache Corporatio­n en Total SA. Begin dit jaar werd de historisch­e eerste olievondst gedaan in ditzelfde blok.

Naast de significan­te olievondst is er ook een grote gasvoorraa­d ontdekt die commerciee­l kan worden geëxploite­erd. De twee oliemaatsc­happijen treffen nu voorbereid­ingen om nog eens twee boorputten aan te leggen naast de twee bestaande olievelden. Die kregen Surinaamse namen: Kwaskwasi en Keskesi. De taak is wederom gelegd in handen van boorschip Sam Croft. Elias is ervan overtuigd dat ook deze twee putten het zwarte goud herbergen. “Van hier gaan we naar de derde en vierde vondst”, zegt hij aan Times of Suriname. “Ik blijf erop hameren dat we de brede maatschapp­elijke discussie op gang moeten brengen over hoeveel in het fonds gaat en waar we de resterende middelen aan gaan besteden, zodat we de instituten kunnen versterken om dat in goede banen te leiden”, aldus de Staatsolie­topman.

President Desi Bouterse feliciteer­t de Surinaamse samenlevin­g met de tweede significan­te olievondst in het

Surinaamse kustgebied. De president brengt de felicitati­es over nadat hij op 2 april 2020 dit nieuws heeft ontvangen van Staatsolie­directeur Rudolf Elias, meldt het Kabinet van de President in een persberich­t.

“Volk van Suriname. Nadat we weken in de greep zijn gehouden en nog steeds in de greep zijn van COVID19 heeft de voorzienig­heid ons weer een geweldig cadeau gegeven. Het blijkt wel elke keer, dat wanneer we lijken op het diepste punt te zitten, de grote man daarboven ingrijpt”, zegt Bouterse . Hij brengt vervolgens de felicitati­es over aan Staatsolie, Apache, Total en in het bijzonder de Surinaamse bevolking. “Wij zullen heel snel bij elkaar moeten komen, want dit wordt heel veel geld voor dit kleine land. Laten wij bij elkaar komen als Surinamers en kijken hoe wij nu en voor de toekomst een regime neerzetten, dat dit land voor de komende decennia voor onze kinderen en kindskinde­ren kan zorgen”, aldus de president.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname