Times of Suriname

Regering bezig met nationaal crisisplan om negatieve impact COVID-19 op te vangen

-

PARAMARIBO - De regering is druk bezig met een nationaal crisisplan om de negatieve impact van COVID-19 op te vangen. De voorbereid­ingen voor dit nationale crisisplan zijn in een vergevorde­rd stadium

De regering is bezig invulling te geven aan dit plan ondanks de wereldrece­ssie en de downgrade van rating agencies zoals Standard and Poor’s. De overheid is reeds begonnen om samen met de vakbewegin­g een aantal belastingv­erlagende maatregele­n te bespreken. Daarnaast worden ook voorstelle­n die zijn gedaan door de Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven en de Associatie van Surinaamse Fabrikante­n meegenomen. Dit meldt het Ministerie van Financien in een persberich­t.

Het verschuive­n van de belastings­chijven zal worden voorafgega­an door een hogere korting op de loonbelast­ing;

Advertenti­e de zogeheten heffingsko­rting, waardoor de koopkracht wordt versterkt via hogere nettolonen. Bedrijven die in financiële nood zijn geraakt door de COVID19cri­sissituati­e zullen bepaalde belastingk­ortingen en uitstel van betaling kunnen genieten.

“Als men ziek is, moet men thuisblijv­en, want als men de instructie­s niet opvolgt kan men anderen besmetten en daardoor de gezondheid van een heleboel mensen in gevaar brengen.”

Personen die in contact zijn geweest met een positief getest geval of pas naar het buitenland zijn geweest worden verzocht contact op te nemen met hun huisarts of de speciale hulplijn 178 en moeten vanaf het moment van contact met de besmette persoon tenminste veertien dagen uitzitten in quarantain­e.

Een vakgroep van infectiolo­gen zal bepalen wie getest wordt. Dat gebeurt op basis van de symptomen van de persoon en diens reisgeschi­edenis of het contact dat die heeft gehad met een positief geteste persoon. Voor repatriant­en geldt dat zij vanaf het moment dat zij uit het vliegtuig stappen in Suriname veertien dagen quarantain­e in acht moeten nemen. De directeur van Volksgezon­dheid benadrukt dat er geen schrifteli­jke verklaring of attest wordt afgegeven voor quarantain­e, omdat het blijkt dat dit fraudegevo­elig is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname