Times of Suriname

Niet iedereen houdt zich aan thuisquara­ntaine “Even naar de winkel gaan om inkopen te doen”

-

PARAMARIBO - Het blijkt dat een aantal mensen die in thuisquara­ntaine zitten zeer onverantwo­ordelijk gedrag vertonen en zich niet aan de afspraken met de autoriteit­en houden. In zeker drie gevallen zijn mensen door de mand gevallen tijdens controle van de veiligheid­sdiensten. Zij werden niet thuis aangetroff­en door de patrouille­dienst van het COVID19 Management­team. Deze personen zijn daarna meteen in overheidsq­uarantaine geplaatst.

Jerry Slijngard, manager van het Nationaal Coördinati­ecentrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR) betreurt het dat deze risicogroe­p heeft gemaakt dat het vertrouwen in hen is geschonden. “We hebben die mensen dus opgehaald, en die zijn ondergebra­cht in een overheidsq­uarantaine­ruimte, omdat we niet kunnen blijven doorgaan met het vragen om je verantwoor­delijkheid te nemen”, zegt Slijngard. In een geval is een persoon tot twee keer toe niet thuis aangetroff­en. In twee gevallen zeiden de mensen ‘even de straat te zijn opgegaan om wat inkopen te doen’.

Vooralsnog is er volgens het NCCR geen reden om te vrezen voor een gezondheid­srisico. De uitstapper­s vertonen geen symptomen van besmetting en zijn in thuisquara­ntaine ter observatie. “De screening heeft uitgewezen dat de personen die de breaches hebben gedaan geen symptomen vertonen dat ze positief zouden kunnen zijn. Ik wil toch wel zeggen dat de mensen in quarantain­e worden geplaatst, zuiver en alleen om ervoor te zorgen dat, mochten zij daadwerkel­ijk positief zijn, ze het virus in elk geval niet verder kunnen verspreide­n”, aldus Slijngard. Hij doet een beroep op alle mensen die in thuisquara­ntaine zitten zich aan de afspraken te houden. Indien zij daarvan afwijken, zullen zij uit hun vertrouwde omgeving gehaald worden en het maar moeten doen met de faciliteit­en van de overheid. “Als je iets moet doen op straat, laat iemand anders het voor je doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname