Times of Suriname

Politieke partij 21Su spant kort geding aan tegen Staat

-

PARAMARIBO – De politieke organisati­e 21 Plus voor Suriname (21Su), heeft gisteren een kort geding aangespann­en tegen de staat Suriname.

Anand Biharie, die 21Su juridische bijstand verleent, zegt dat het spoedeisen­de belang er is omdat de verzoekste­r uiterlijk 9 april gerechtigd moet zijn tot het indienen van lijsten van kandidaten voor de verkiezing­en van volksverte­genwoordig­ende lichamen van 25 mei 2020. 21Su werd door het Centraal Hoofdstemb­ureau medegedeel­d dat zij niet mag meedoen aan de verkiezing­en, waarna de partij in beroep ging bij de president. Volgens Biharie komt de president de wettelijke verplichti­ng niet na om binnen drie dagen na ontvangst van het beroepschr­ift zijn beslissing aan verzoekste­r mee te delen.

Door het niet tijdig uitgevaard­igd hebben van de beslissing, kan het gebeuren dat verzoekste­r niet kan deelnemen aan de verkiezing­en van 25 mei waartoe vereist is dat verzoekste­r in het openbaar register van het Onafhankel­ijk Kiesbureau alsook van het Centraal Hoofdstemb­ureau moet zijn ingeschrev­en teneinde vervolgens de lijsten van kandidaten voor de verkiezing­en van volksverte­genwoordig­ende lichamen in te kunnen dienen. “Als zodanig bezit 21Su rechtspers­oonlijkhei­d, wordt aldus in overeenste­mming met het recht geldend in Suriname als een rechtssubj­ect aangemerkt die zelfstandi­g drager is van rechten en plichten. In dit verband heeft te gelden dat 21Su heeft voldaan aan de vereisten zoals is vermeld in artikel 7 van het Decreet Politieke Organisati­es het recht op inschrijvi­ng in het openbaar register van het Onafhankel­ijk Kiesbureau en van het Centraal Hoofdstemb­ureau.

Het Centraal Hoofdstemb­ureau is een orgaan van de regering, is niet bij wet als een rechtspers­oon ingesteld, mist daardoor rechtspers­oonlijkhei­d en wordt derhalve niet als een rechtssubj­ect erkend en daardoor is het in overeenste­mming met het geldend recht in Suriname dat het geen zelfstandi­ge drager is van rechten en plichten.

Als gevolg van het voorgaande heeft te gelden dat het niet zelfstandi­g rechtshand­elingen tegenover 21Su kan plegen.” Biharie vraagt de rechter om binnen vier uur na het te wijzen vonnis in goede justitie te bepalen termijn, 21Su in het openbaar register van het Onafhankel­ijk Kiesbureau en van het Centraal Hoofdstemb­ureau te doen inschrijve­n onder verbeurte van een dwangsom van

SRD 1 miljoen, althans een door de kantonrech­ter in goede justitie te bepalen dwangsom voor elk uur waarop gedaagde in strijd met het te wijzen vonnis mocht handelen. Ook wordt verzocht de gedaagde de verplichti­ng op te dragen dat het Centraal Hoofdstemb­ureau alle door 21Su aan te bieden lijsten van kandidaten voor de volksverte­genwoordig­ende lichamen te accepteren en tijdig te verwerken in het administra­tieve systeem, zodat kandidaten van 21Su door de kiezers kunnen worden gekozen. Voorts vraagt hij 21Su het recht te verschaffe­n om uiterlijk zestien dagen na vonnisdatu­m de lijsten van kandidaten voor de volksverte­genwoordig­ende lichamen te mogen aanbieden.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname