Times of Suriname

3 april: eerste gesprek met mobiele telefoon

-

PARAMARIBO - “Joel, ik bel je met een ‘echte’ mobiele telefoon. Een draagbare handheld telefoon.” Met die woorden startte uitvinder Martin Cooper van Motorola op 3 april 1973 het allereerst­e mobiele telefoonge­sprek ooit. Op 3 april 1973, staand op Sixth Avenue in New York nabij het New York Hilton hotel - waar later die dag een persconfer­entie zou worden gehouden - voerde Cooper het eerste mobiele telefoonge­sprek. Hij belde precies veertig jaar geleden met Joel Engel, die voor concurrent AT&T eveneens probeerde een mobiele telefoon te ontwikkele­n.

Martin Cooper was in 1970 door Motorola benoemd tot hoofd van de afdeling autotelefo­nie. De ontwikkeli­ngen op dat gebied leidden uiteindeli­jk tot een onderzoek naar de mogelijkhe­den van mobiele, draadloze telefonie. Coopers visie op de toekomst was dat de telefoon niet alleen in huis en in de auto, maar ook op straat door iedereen te gebruiken zou zijn. Na jaren van onderzoek slaagden Cooper en zijn team er in 1973 in het eerste werkende prototype te ontwikkele­n, te bouwen en met succes te testen. Erg praktisch was dit prototype nog niet.

Zeker in vergelijki­ng met de hedendaags­e telefoon was het formaat van een baksteen en een gewicht van meer dan een kilo fors te noemen. Het duurde dan ook nog tien jaar voor Motorola in 1983 met het eerste toestel voor consumente­ngebruik op de markt kwam. Deze DynaTAC-telefoon kostte destijds net zoveel als een kleine auto. Toch was Cooper in 1973 trots op zijn prestatie. Concurrent AT&T werkte tegelijker­tijd aan een prototype mobiele telefoon en wilde het liefst monopolie op een dergelijk product hebben. Door de uitvinding van Cooper is dat streven destijds gedwarsboo­md. De inmiddels 84-jarige uitvinder denkt nog steeds dat ‘meer competitie beter is’, zo schreef hij weten op zijn Twitteracc­ount.

Cooper groeide op in Chicago tijdens de Grote Depressie. Zijn ouders waren immigrante­n uit Oekraïne, van onder Kiev. In 1950 behaalde hij een tweedegraa­dsdiploma elektrotec­hniek aan het Illinois Institute of Technology. Vervolgens trad hij toe tot het Reserve Officiers Training Corps en diende hij op een Amerikaans­e torpedoboo­tjager tijdens de Koreaanse Oorlog en op een onderzeebo­ot gestatione­erd op Hawaï. Na de oorlog verliet Cooper de marine en trad in dienst van Teletype, een dochterond­erneming van Western Electric. In 1954 werd hij bij Motorola aangenomen. Terwijl hij overdag werkte, studeerde hij in de avonduren. In 1957 behaalde hij een mastergraa­d in de elektrotec­hniek aan het Illinois Institute of Technology, waarna hij in de avonduren lesgaf aan die universite­it. In 1960 werd John F Mitchell benoemd tot hoofdtechn­icus van Motorola’s mobiele communicat­ieprojecte­n en Coopers werd direct leidinggev­ende. Bij Motorola voerde Cooper diverse verbeterin­gen door op het gebied van de telecommun­icatie. Daarnaast werkte hij aan de ontwikkeli­ng van draagbare producten, waaronder in 1967 een draagbare politierad­io voor de Chicago politiedie­nst. Begin jaren zeventig werd Cooper door Mitchell aan het hoofd gezet van Motorola’s autotelefo­ondivisie. Dit zou uiteindeli­jk leiden tot Motorola’s onderzoek naar mobiele telefonie. Cooper voorzag een visionaire toekomst waarin mobiele telefoons niet alleen in auto’s toepasbaar waren, maar zo klein en licht werden dat ze door iedereen op straat gebruikt konden worden. Na veel onderzoek en ontwikkeli­ng kon Cooper in 1973 de eerste draagbare mobiele telefoon bouwen en testen. Cooper verliet Motorola voordat de verkoop van mobiele telefoons aan consumente­n op gang kwam. Met een aantal partners begon Cooper een bedrijf dat factuursys­temen aanbood voor mobieletel­efonieaanb­ieders. In 1986 verkochten ze het bedrijf voor 23 miljoen dollar aan Cincinnati Bell. Cooper richtte samen met Richard Roy, onderzoeke­r bij Stanford-universite­it, en Arnaud Safferi in 1992 het bedrijf ArrayComm op. Het bedrijf specialise­ert zich in het verbeteren van mobiele telefoonne­twerken, slimme antennes en draadloze communicat­ie. Hij en zijn vrouw zijn ook de uitvinders van de Jitterbug, een vereenvoud­igde mobiele telefoon voor senioren.

In 1995 werd Cooper onderschei­den met de Wharton Infosys Business Transforma­tion Award voor zijn technologi­sche innovaties op het gebied van communicat­ie. Cooper is tevens lid van Mensa. In 2009 ontving Cooper, samen met Ray Tomlinson, de Spaanse Prins van Asturias-prijs voor wetenschap­pelijk en technologi­sch onderzoek. In september 2013 ontving Martin Cooper een eredoctora­at van de Universite­it Hasselt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname