Times of Suriname

Ic-verpleegku­ndigen: 2.400 bedden is de absolute bovengrens

-

AMSTERDAM-Nederland heeft te weinig intensivec­areverplee­gkundigen om meer dan 2400 bedden op de intensive care (ic) aan te kunnen. Dat zegt Gerton Heyne, voorzitter van beroepsver­eniging V&VN voor verpleegku­ndigen, gisteren tegen De Telegraaf en de Volkskrant. Een woordvoerd­er van V&VN bevestigt de noodkreet desgevraag­d aan NU.nl. Momenteel wordt er hard gewerkt om de ic-capaciteit eind deze week op te schalen van 1600 naar 2400 bedden. Verschille­nde politieke partijen in de Tweede Kamer, waaronder PvdA en PVV, roepen op het aantal ic-bedden uit te breiden naar 3000. Heyne zegt in De Telegraaf echter dat Nederland tegen de grens van het aantal mensen dat beademd kan worden aanloopt en dat het belangrijk is om ‘realistisc­h’ te zijn: “Elke wens boven de 2400 is spelen met vuur, een illusie. 3000 bedden is zelfs ‘onmogelijk’”, stelt hij in de Volkskrant. Ic-verpleegku­ndigen worden doorgaans jarenlang opgeleid om de complexe zorg die op de intensivec­areafdelin­gen nodig is te kunnen verlenen. “En coronapati­ënten zijn dan weer complexe gevallen binnen een toch al gecomplice­erde zorgcatego­rie”, aldus Heyne in de Volkskrant.

“Het is topsport. Mentaal ontzettend zwaar. En je kunt niet zomaar even een blik ic-verpleegku­ndigen opentrekke­n”, zegt Heyne tegen De Telegraaf. Hij vreest dat de verpleegku­ndigen het niet nog maanden vol kunnen houden. Nu draaien de verpleegku­ndige vooral op adrenaline. De publieke steun vanuit Nederland draagt daaraan bij, en daar is veel dankbaarhe­id voor, maar applaus is volgens hem “niet genoeg”. De afgelopen is het te veel over het aantal beademings­machines gegaan, zegt Heyne in de Volkskrant. Over het feit dat die bedden ook bediend moeten worden, is volgens hem maar weinig bewustzijn.

Om 2400 ic-bedden te kunnen bedienen, zijn gewoonlijk 14.400 ic-verpleegku­ndigen nodig. In Nederland zijn er momenteel minder dan 4000 beschikbaa­r. Dat gat wordt gevuld door onder meer ic-verpleegku­ndigen tot vier bedden tegelijk te laten verzorgen, in plaats van twee. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname