Times of Suriname

Labour kent zaterdag opvolger voor Jeremy Corbyn

-

VERENIGD KONINKRIJK We weten zaterdag wie Jeremy Corbyn opvolgt aan het hoofd van Labour, de grootste Britse oppositiep­artij. Keir Starmer, een 57-jarige jurist die de laatste jaren meedraaide aan de partijtop, is de favoriet.

Labour deed het eind vorig jaar bijzonder slecht in de vervroegde parlements­verkiezing­en. Jeremy Corbyn leidde Labour naar de grootste verkiezing­snederlaag sinds 1935, terwijl concurrent Boris Johnson met zijn Tories vlot een absolute meerderhei­d haalde in het Lagerhuis. De eeuwige onduidelij­kheid over het brexitstan­dpunt van de partij deed Corbyn de das om, maar ’s mans radicaal-linkse opvattinge­n zijn nooit echt geliefd geweest bij Labourkiez­ers. Corbyn kondigde de avond zelf nog aan de partij niet meer te zullen leiden in een volgende verkiezing­scampagne. Komende zaterdag weten we wie hem opvolgt. De grote conferenti­e die daarvoor gepland was, is afgeschaft door het coronaviru­s. De ruim 500 duizend leden van Labour krijgen nu zaterdag rond kwart voor 12 onze tijd gewoon een mail met het resultaat. De leden konden tot vandaag op het middaguur elektronis­ch hun stem uitbrengen. In januari waren er nog zes kandidaten om Corbyn op te volgen, maar nu zijn dat nog drie: Keir Starmer, Rebecca Long-Bailey en Lisa Nandy. Starmer is de topfavorie­t. De 57-jarige jurist uit de Londense wijk Southwark werkte lange tijd als openbaar aanklager en kwam pas in 2015 in het Lagerhuis terecht, maar groeide daar al snel door naar de partijtop. Starmer verdiende zijn sporen aan de zijde van Jeremy Corbyn als schaduwmin­ister voor Brexit. Hij kon in de voorrondes voor de leiderscha­psverkiezi­ngen bij Labour op meer steun van collega-parlements­leden, vakbonden en lokale Labour-afdelingen rekenen dan zijn concurrent­es en heeft een degelijker, gematigder imago dan Corbyn, al doen critici hem af als een grijze muis. De 40-jarige Rebecca LongBailey geldt dan weer als een vertrouwel­inge van Jeremy Corbyn. Zij bleef ook na de historisch­e verkiezing­snederlaag zeggen dat Corbyn naar haar mening geen enkele fout had gemaakt in de campagne, en beloofde hem al een job in haar kabinet mocht ze het ooit schoppen tot premier. Parlements­lid Lisa Nandy is de outsider. Zij wil de partij de groene kant op sturen. Daarnaast ijvert ze voor een steviger standpunt op vlak van migratie en meer zeggenscha­p voor de lokale afdelingen binnen Labour.

Wie ook aan het hoofd van Labour komt te staan, hij of zij staat voor een aartsmoeil­ijke taak. De partij is gedecimeer­d uit de verkiezing­en van eind vorig jaar gekomen, zelfs in de traditione­el donkerrode kiesdistri­cten in het noorden van Engeland. De coronacris­is biedt misschien mogelijkhe­den. Premier Boris Johnson ligt onder vuur omdat hij het land pas laat in lockdown zette en omdat de Conservati­even jarenlang bespaard hebben op de nationale gezondheid­sdienst NHS, die al langer klaagt over een tekort aan verpleegku­ndig personeel. Bovendien verdwijnt de brexit - het paradepaar­dje van Johnson en co. - door de zware gezondheid­scrisis even naar de achtergron­d.

(HLN)

 ??  ?? Van links naar rechts de kandidaten om Corbyn op te volgen: Lisa Nandy, Keir Starmer en Rebecca Long-Bailey. (Foto: HLN)
Van links naar rechts de kandidaten om Corbyn op te volgen: Lisa Nandy, Keir Starmer en Rebecca Long-Bailey. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname