Times of Suriname

Wapens, munitie en nucleaire centrale: niet iedereen kan van USS Theodore Roosevelt

-

VS - De Amerikaans­e marine haalt duizenden opvarenden van een vliegdeksc­hip bij Guam. Aan boord van de USS Theodore Roosevelt zijn tot dusver 93 besmetting­en vastgestel­d met het nieuwe coronaviru­s.

Het Pentagon zegt dat op het eiland in de Grote Oceaan hotelkamer­s worden geregeld voor personeel dat van boord gaat. Het schip heeft ongeveer 4800 bemannings­leden en van hen moeten er zo’n 1000 achterblij­ven, zei waarnemend minister van Marine Thomas Modly in Washington.

“We gaan niet alle bemannings­leden van boord halen.

Dat kan niet en dat doen we ook niet”, zei Modly. “Dit schip heeft wapens aan boord. Munitie aan boord. Er zijn dure vliegtuige­n en er is een nucleaire krachtcent­rale.”

Inmiddels zijn al zo een 1000 manschappe­n van boord gegaan. Dat moeten er binnen enkele dagen 2700 zijn. “Het plan is om zoveel mogelijk mensen van de Teddy Roosevelt te halen als mogelijk is”, zei schout-bij-nacht John Menoni.

De Theodore Roosevelt is volgens de minister momenteel het enige marineschi­p op zee waar besmetting­en aan boord zijn vastgestel­d. Er zouden wel bemannings­leden besmet zijn geraakt van vaartuigen die niet op missie zijn.

De commandant van het schip had de noodklok geluid over de situatie aan boord. Kapitein Brett Crozier waarschuwd­e in een brief aan zijn superieure­n dat het virus om zich heen greep en vroeg om maatregele­n. “Dit is geen oorlog. Er hoeven geen zeelieden te sterven.”

De brief van Crozier lekte deze week naar de media en bracht het Pentagon in verlegenhe­id. Degene die achter het lek zit, riskeert volgens minister Modly disciplina­ire maatregele­n. Hij benadrukte niet te weten of de kapitein de tekst zelf naar buiten heeft gebracht.

Op Guam, een Amerikaans territoriu­m, is bezorgd gereageerd op de komst van de zeelieden. Gouverneur Lou Leon Guerrero zegt dat haar is verzekerd dat alleen opvarenden aan land gaan die negatief hebben getest op het virus. Ze noemde het een ‘morele plicht’ om de militairen te helpen.

“We vragen deze mensen om te sneuvelen voor onze beschermin­g, en ze vragen ons nu om ze te helpen af te komen van dit afschuweli­jke virus.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Het vliegdeksc­hip met andere schepen, het ‘gevolg’ waarmee de Theodore Roosevelt Carrier Strike Group is gevormd. (Foto: De Telegraaf)
Het vliegdeksc­hip met andere schepen, het ‘gevolg’ waarmee de Theodore Roosevelt Carrier Strike Group is gevormd. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname