Times of Suriname

Filipijnen verplichte­n dragen mondmasker­s

-

FILIPIJNEN - De Filipijnen verplichte­n inwoners voortaan om hun mond te bedekken in de openbare ruimte, om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Mensen moeten mondkapjes of geïmprovis­eerde gezichtsbe­dekking dragen, melden de autoriteit­en. De verplichti­ng is van kracht op het hoofdeilan­d Luzon. Daar woont meer dan de helft van de meer dan 100 miljoen inwoners. “Wanneer jullie het huis moeten verlaten, moeten jullie een masker dragen”, zei Karlo Nograles, de bevoegde regeringsf­unctionari­s. De lokale autoriteit­en krijgen de opdracht om overtredin­gen te bestraffen.

De maatregel is bedoeld om de verspreidi­ng tegen te gaan van het coronaviru­s. De Filipijnse autoriteit­en hebben tot dusver ruim 2300 besmetting­en en 96 sterfgeval­len gemeld.

De autoriteit­en hadden vanwege de strijd tegen het virus al een lockdown ingesteld op Luzon. President Rodrigo Duterte zei dat veiligheid­stroepen het vuur mogen openen als mensen voor problemen zorgen in gebieden die op slot zitten vanwege het virus. De politie had enkele uren voor de toespraak van Duterte arrestatie­s verricht in een arm deel van hoofdstad Manilla. Daar demonstree­rden mensen omdat ze meer voedselhul­p willen van de overheid.

“Mijn bevel aan de politie en het leger en lokale functionar­issen in dorpen: ‘Als er problemen zijn of een situatie ontstaat waarin mensen vechten en jullie levens op het spel staan, schiet ze dood’”, zei de president. Duterte staat bekend om zijn dreigende taalgebrui­k. De nationale politieche­f benadrukte gisteren dat zijn agenten ook niet meteen gaan schieten bij onlusten.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname