Times of Suriname

VN: Kwart van vrouwen durft geen nee te zeggen tegen seks met partner

-

VS - Eén op de vier vrouwen wereldwijd kan niet zelf beslissen over haar toegang tot gezondheid­szorg, blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties (VN) onder 57 landen. Een kwart van de vrouwen durft daarnaast geen nee te zeggen tegen seks met hun partner.

Een op de tien vrouwen kan niet zelf beslissen over het gebruik van anticoncep­tie. Slechts iets meer dan de helft van de vrouwen (55 procent) maakt zelf beslissing­en over anticoncep­tie, gezondheid­szorg of seks.

In meer dan 40 procent van de landen die zijn onderzocht, verbetert de positie van vrouwen rondom het maken van deze beslissing­en niet. In sommige landen verslechte­rt de positie van vrouwen zelfs, blijkt uit het onderzoek. In Benin maakte in 2006 bijvoorbee­ld 41 procent van de vrouwen zelf de beslissing­en rondom onder meer gezondheid­szorg. In 2018 was dat nog maar 36 procent.

Onder meer opleidings­niveau en de leeftijd waarop een vrouw trouwt, hebben invloed op haar zelfbeschi­kking, stellen de onderzoeke­rs.

Uit de studie blijkt dat driekwart van de onderzocht­e landen wetten heeft die de rechten van vrouwen horen te beschermen. In andere landen worden deze rechten beperkt, bijvoorbee­ld door cultuur of religie.

Het verbeteren van de gelijkwaar­digheid tussen mannen en vrouwen en het verbeteren van de positie van vrouwen is een belangrijk­e doelstelli­ng van de VN voor 2030. Volgens de VN is zelfbeschi­kking onder vrouwen een belangrijk­e voorwaarde om dit te bereiken.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname