Times of Suriname

Dagelijks honderden Zuid-Europese doden, afvlakking aantal besmetting­en

-

SPANJE - Italië en Spanje zijn China al ruim voorbij als het gaat om bevestigde doden als gevolg van het coronaviru­s. In Europa vormen de twee landen al wekenlang de brandhaard­en van het coronaviru­s, maar het aantal besmetting­en lijkt deze week af te vlakken.

Dagelijks komt er in Spanje een fors aantal doden bij, bij de update van gisteren nog een recordaant­al van 950. Zes dagen op rij zijn er meer dan achthonder­d doden te betreuren en dat brengt het totaal aantal doden op 10.003. Het aantal bevestigde besmetting­en in Spanje is de honderddui­zend inmiddels gepasseerd, maar volgens de gezondheid­sdiensten wijzen de cijfers op een afvlakking. Spanje is al langer dan twee weken in lockdown. Eerder deze week werd de lockdown nog aangescher­pt. Alle mensen met een niet-essentieel beroep moeten nog twee weken thuisblijv­en. Desondanks worstelen ziekenhuiz­en in zwaar getroffen gebieden als Madrid en Catalonië nog altijd met de toestroom van nieuwe patiënten. Medisch materiaal is schaars.

Normaal gesproken is maart in Spanje een goede maand voor werkgelege­nheid, omdat het toeristens­eizoen begint. De huidige crisis heeft daar veranderin­g in gebracht. Gisteren werd duidelijk dat ruim 900 duizend Spanjaarde­n hun baan zijn verloren. Het niveau van werklooshe­id is sinds april 2017 niet meer zo hoog geweest. Sterker nog: volgens de regering was het de sterkste stijging van werklooshe­id ooit gemeten.

Italië blijft het Europese land waar het virus het meeste slachtoffe­rs eist. Het dodental staat daar inmiddels op 13.155. Het land ziet de toename in het aantal besmetting­en echter al dagenlang minder hard toenemen; momenteel ligt de toename op 3 procent per dag. De Italiaanse gezondheid­sdiensten wijzen wel op de mogelijkhe­id dat het dodental te laag is ingeschat.

Uit een Italiaanse analyse bleek woensdag dat in Bérgamo en omstreken zo’n 4.500 mensen aan COVID-19 bezweken in maart. Slechts 2.060 van hen waren meegenomen in de landelijke statistiek­en. De meeste bejaarde slachtoffe­rs stierven thuis of in verzorging­shuizen omdat ze het ziekenhuis nooit hebben gehaald.

De Italianen kregen op 9 maart als eerste Europese land te maken met een lockdown. Die geldt tot zeker halverwege april. Premier Giuseppe Conte stelde dat de maatregele­n alleen worden versoepeld als de wetenschap­pelijke adviseurs van zijn regering daar reden voor geven. Hij wil zich niet laten vastpinnen op een datum.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname