Times of Suriname

EU-hof: Polen, Hongarije en Tsjechië fout met weren asielzoeke­rs

-

LUXEMBURG - Polen, Tsjechië en Hongarije hebben in strijd met EUafsprake­n in 2015 gehandeld met hun weigering om gedurende twee jaar asielzoeke­rs vanuit Italië en Griekenlan­d op te nemen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie. De zaak was aangespann­en door de Europese Commissie. De EU-landen hadden op het hoogtepunt van de migrantenc­risis afgesproke­n Italië en Griekenlan­d tijdelijk te ontlasten van de toestroom van tienduizen­den vluchtelin­gen en migranten door 120 duizend van hen te verdelen over de andere lidstaten. De drie voormalige Oostblokla­nden weigerden dit. Alleen Tsjechië heeft een keer twaalf mensen uit Griekenlan­d herplaatst. Aan een eerdere afspraak om vrijwillig 40 duizend asielzoeke­rs te herplaatse­n, gaven Polen en Tsjechië geen gehoor.

Volgens de hoogste Europese rechter hebben de drie lidstaten zich onttrokken aan hun verplichti­ngen. Ze hadden een ‘passend aantal aanvragers van internatio­nale beschermin­g’ op hun grondgebie­d moeten herplaatse­n.

De Europese Commissie moet nu over de vervolgsta­ppen beslissen. Voorzitter Ursula von der Leyen zei in een reactie blij te zijn met de uitspraak. “Het Hof is zeer duidelijk over de verantwoor­delijkheid van de lidstaten. Wij zullen dit meenemen in de nieuwe migratiewe­tgeving die we na Pasen zullen presentere­n.” De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga noemde het oordeel van de Europese magistrate­n ‘zonder betekenis’. Deze uitspraak heeft volgens Varga verder geen consequent­ies. Naar haar mening zijn de afspraken over de quota allang niet meer geldig en vloeien hier dan ook geen verplichti­ngen voor Hongarije uit voort.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname