Times of Suriname

Depay vuurt terug na stevige kritiek op Instagram-posts

-

VOETBAL - Memphis Depay lag woensdag hevig onder vuur vanwege twee foto’s op Instagram. De aanvaller van Olympique Lyon poseert op het sociale mediaplatf­orm met op zijn schouder een lijgerwelp, een kruising tussen een mannetjesl­eeuwe en een vrouwtjest­ijger. Dierenrech­tenorganis­atie World Animal Protection Nederland keurt de foto’s van Depay in een reactie tegenover De Telegraaf af, maar de Oranje-internatio­nal zelf is zich van geen kwaad bewust.

Depay heeft zelf een grote tatoeage van een leeuw op zijn rug en beschouwt de tijger als zijn persoonlij­ke symbool, getuige het bijschrijf­t: ‘Memphis x Memphis’ bij zijn Instagram-post. “We betreuren het plaatsen van deze foto’s”, zo laat campagnema­nager Sanne Kuijpers namens de organisati­e weten. “Als je op deze manier met wilde dieren in contact kunt zijn, is het echt foute boel en er gaat er dierenleed achter schuil.”

“De handel in wilde dieren, ter vermaak van mensen, is onnodig en veroorzaak­t ontzettend veel leed”, vervolgt Kuijpers. “Vaak worden leeuwenwel­pen speciaal gefokt om te dienen als selfieknuf­feldier. Als ze hiervoor te groot zijn, kun je er nog een tijdje mee wandelen en uiteindeli­jk worden ze vaak gevaarlijk en ingewissel­d voor een nieuw exemplaar. De oude wordt dan afgeschote­n. Met deze foto geeft Depay het verkeerde voorbeeld.” Hoewel er woensdag veel kritiek was op de foto’s van Depay, ook in de reacties op Instagram zelf, heeft de 26-jarige spits de post niet verwijderd. “We hopen natuurlijk dat hij de foto’s offline haalt en inzien dat dit geen goede zet is geweest”, zegt Kuijpers. “Wilde dieren horen in het wild, ze zijn er niet voor ons vermaak. Dat moet je ook zeker niet willen promoten.”

Depay kan zich niet vinden in de kritiek, zo liet hij een korte live video op Instagram weten. “Voor de mensen die de feiten niet kennen, houd gewoon je mond”, zegt de aanvaller, die momenteel herstellen­de is van een kruisbandb­lessure. “Tijgers zijn niet eens wilde dieren. Ze worden niet in het wild geboren, maar door mensen gemaakt. Ik denk dat ze niet eens zouden overleven in het wild.”

(VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname