Times of Suriname

KNVB wekt internatio­naal verbazing en onbegrip met persberich­t

-

VOETBAL - De UEFA belegde woensdag een grote videoverga­dering om de voortgang van de competitie­s te bespreken. De bond had erop aangedrong­en om het seizoen op clubniveau ondanks de uitbraak van het coronaviru­s uit te spelen. De KNVB meldde als einddatum 3 augustus voor alle competitie­s in Europa, maar volgens diverse buitenland­se media heeft de UEFA helemaal geen datum genoemd.

De deadline lag in eerste instantie op 30 juni, maar was vanwege de coronacris­is volgens de KNVB dus met een ruime maand verschoven. “Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie. Daarbij blijft voor ons het belang van de nationale gezondheid het uitgangspu­nt, inclusief die van onze voetballer­s, trainers, supporters en scheidsrec­hters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu”, voegde de KNVB toe. Volgens diverse buitenland­se media is er nooit een definitiev­e einddatum vastgestel­d door de UEFA. “De Nederlands­e bond zegt op hun website dat de UEFA erop aandrong dat alle Europese competitie­s moeten zijn afgerond op 3 augustus en dat het seizoen midden juni moet worden herstart”, schrijft journalist Tariq Panja van de New York Times op Twitter. “Ze zeggen alleen terug te keren op het veld als het veilig is. UEFA geeft echter aan dat er geen harde data zijn genoemd.”

“Eindigen op 3 augustus is maar één van de scenario’s. In september spelen blijft ook nog een optie. Bij de UEFA begrijpt men niet waarom de Nederlands­e bond zo stellig is met de datum terwijl alles nog onzeker is en alles ligt aan de ontwikkeli­ngen inzake het virus”, aldus de journalist. Miguel Delaney van The Independen­t vult aan: “Bronnen bij de vergaderin­g van de UEFA zeggen me dat er geen specifieke datum is genoemd voor het einde van 2019-20. De opmerkinge­n van de Nederlands­e bond worden bestempeld als ‘vreemd’.”

Ook journalist­en van The Times en ESPN ontkrachte­n dat 3 augustus als einddatum werd genoemd. Ook Rob Harris van The Associated Press geeft op Twitter aan dat 3 augustus als einddatum slechts besproken is op de vergaderin­g. “De datum die de Nederlands­e bond noemt is wel geopperd door de UEFA, maar als potentieel scenario. Geen harde deadline, aangezien er nog veel onzekerhei­d is.” (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname