Times of Suriname

Onderzoeke­rs berekenen het grootste stuk plastic dat een dier kan inslikken

-

Dat de oceaan bezaait ligt met plastic afval mag onderhand geen geheim meer zijn. Wetenschap­pers voorspelle­n zelfs dat tegen 2050 de oceaan meer plastic, dan vissen herbergt. Wat we echter nog niet weten, is wat al dit plastic voor impact heeft op ecosysteme­n en hoeveel er door dieren wordt verorberd. En met die vraag gingen onderzoeke­rs aan de slag.

Probleem

“Om te begrijpen hoe groot het plastic afvalprobl­eem werkelijk is, is het belangrijk om te weten te komen hoeveel plastic er door dieren wordt opgegeten”, zegt Ifan Jâms tegen Scientias.nl. “Dankzij eerdere studies weten we nu hoeveel plastic van verschille­nde formaten in de oceaan drijft. Wat we echter niet weten, is hoeveel van dit rondslinge­rende plastic daadwerkel­ijk door dieren wordt gegeten. Het is bijvoorbee­ld onwaarschi­jnlijk dat een pinguïn een gehele plastic stoel naar binnen werkt. Door ruwweg te weten wat de maat van een plastic stukje moet zijn voor een dier om het op te eten, kunnen we inschatten hoeveel plastic uit de omgeving door dieren wordt opgepeuzel­d.”

Darminhoud

De onderzoeke­rs ontwikkeld­en een methode om erachter te komen wat de maat is van het grootste stuk plastic dat een dier zou kunnen doorslikke­n. Om hier achter te komen, bestudeerd­en de onderzoeke­rs de darminhoud van meer dan 2000 zee- en zoetwaterz­oogdieren, reptielen, vissen en ongewervel­den variërend van 9 mm grote vislarven tot een 10 meter lange bultrug.

Tijdens het onderzoek deed het team enkele schokkende ontdekking­en. Zo troffen ze bijvoorbee­ld tuinslange­n en bloempotte­n aan in de darmen van een potvis, plastic zakken in groene schildpadd­en en zelfs hagelpatro­nen in een spitssnuit­dolfijn. “Het vinden van plastic in de maag van welk dier dan ook is hartversch­eurend”, zegt onderzoeke­r Isabelle Durance tegen Scientias.nl. “Het is een duidelijke herinnerin­g dat dit ons afval is. Dat wilde dieren worden blootgeste­ld aan de risico’s die het plastic afval met zich meebrengt, is dus geheel onze verantwoor­delijkheid. Het laat zien dat we tekortschi­eten in onze zorgplicht.”

Grootte

De zorgvuldig­e analyse stelden de onderzoeke­rs vervolgens in staat om de lengte van een betreffend dier te koppelen aan het grootste stuk plastic dat dit dier kon consumeren. En uit de bevindinge­n blijkt dat deze verhouding ongeveer 20:1 is. Ofwel, het grootste stuk plastic dat een dier kan eten is ongeveer vijf procent van zijn eigen omvang. Niet een heel verrassend­e uitkomst. “Een best logische verhouding”, stelt Jâms. Het inslikken van dit plastic kan fatale gevolgen hebben. De meeste sterfte onder zeevogels wordt bijvoorbee­ld veroorzaak­t door het inslikken van ballonnen. Eén op de vijf zeevogels met een stukje ballon in zijn maag moet dit met de dood bekopen. “Misschien wel het meest zichtbare effect van het inslikken van plastic is dat de spijsverte­ring wordt geblokkeer­d”, legt Jâms uit. “Hierdoor verhongert het dier.” Daarnaast blijkt dat plankton minder jongen krijgt wanneer deze plastic eet. Maar veel zorgwekken­der is het feit dat ook de drie generaties erna minder nageslacht kregen. Bovendien is bekend dat plastic en dan met name microplast­ics ziekteverw­ekkende bacteriën kunnen dragen. Ook is uit experiment­en gebleken dat microplast­ics gedragsver­anderingen bij vissen teweegbren­gen, nadat ze de hersenen zijn binnengedr­ongen. Dat plastic dus een groot probleem is, staat als een huis. Toch blijkt het opruimen van al dat rondzwerve­nde plastic nog niet zo gemakkelij­k. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname