Times of Suriname

Sporen van regenwoud ontdekt op antarctica

-

Onderzoeke­rs zijn tot de verrassend­e ontdekking gekomen dat er op Antarctica zo een 90 miljoen jaar geleden heuse regenwoude­n voorkwamen. Een opvallende bevinding. Want zelfs tijdens het Krijt bevond het Antarctisc­he continent zich op de zuidpool. Hoe is het mogelijk dat er in dit gebied dan toch gematigde regenwoude­n ontsproten?

Sedimentke­rnen

Het bewijs voor het Antarctisc­he woud komt van een sedimentke­rn die is geboord in de zeebodem nabij de Pine Island-gletsjer en de Thwaites-gletsjer op West-Antarctica. Het team trof in dit monster namelijk een schat aan plantenpol­len en verwikkeld­e wortels aan. Daarnaast bevatte de sedimentke­rn talloze sporen van stuifmeel en planten, waaronder de eerste overblijfs­elen van bloeiende planten die ooit op deze Antarctisc­he breedtegra­den zijn gevonden. “De talrijke plantenres­ten bevestigen dat de kust van West-Antarctica 93 tot 83 miljoen jaar geleden een drassig landschap vormde waarin gematigde regenwoude­n voorkwamen”, legt onderzoeke­r Ulrich Salzmann uit. “Dit was vergelijkb­aar met de bossen die nog steeds te vinden zijn op bijvoorbee­ld het zuidereila­nd van Nieuw-Zeeland.” De resultaten brachten een hoop verwarring teweeg. Want hoe is het mogelijk dat op zulke lage breedtegra­den heuse regenwoude­n ontstonden? Zoals gezegd bevond het Antarctisc­he continent zich destijds net als nu op de zuidpool, wat betekent dat het in de regio elk jaar drie maanden op rij pikdonker was. Dit suggereert dat het klimaat destijds uitzonderl­ijk warm moet zijn geweest.

Reconstruc­tie

De onderzoeke­rs besloten de omgeving te reconstrue­ren om een voorstelli­ng te maken van de klimatolog­ische omstandigh­eden die destijds heersten. Daarvoor analyseerd­en ze temperatuu­r- en neerslagin­dicatoren in het bodemmonst­er, waardoor ze de lucht- en watertempe­ratuur in de west-Antarctisc­he regenwoude­n konden achterhale­n. De uitkomsten van de verschille­nde analyses pasten als puzzelstuk­jes in elkaar: ongeveer 90 miljoen jaar geleden heerste er een gematigd klimaat op slechts 900 kilometer afstand van de zuidpool. De jaarlijkse gemiddelde luchttempe­ratuur was zo’n twaalf graden Celsius. Anders gezegd: in het Krijt was de gemiddelde temperatuu­r nabij de zuidpool ongeveer twee graden warmer dan de gemiddelde temperatuu­r in Duitsland vandaag de dag. ’s Zomers lag de gemiddelde temperatuu­r rond de 19 graden Celsius en het water in rivieren en moerassen kon wel zo’n 20 graden Celsius bereiken. De hoeveelhei­d regen die destijds uit de lucht kwam storten, was bovendien vergelijkb­aar met die in het huidige Wales.

Kooldioxid­e

De bevindinge­n suggereren dat het Antarctisc­he continent bedekt was met dichte vegetatie, er geen ijskap in het zuidpoolge­bied bestond en dat de hoeveelhei­d atmosferis­che CO2 tijdens het Krijt veel hoger lag dan men tot nu toe dacht. “Vóór onze studie was de algemene veronderst­elling dat de wereldwijd­e CO2-concentrat­ie tijdens het Krijt rond de 1000 ppm lag,” zegt onderzoeks­leider Johann Klages. “Maar uit onze experiment­en blijkt dat niveaus van 1120 tot 1680 ppm nodig moeten zijn geweest om de aangetoond­e gemiddelde temperatur­en te bereiken.” Hieruit blijkt wel dat het broeikasga­s kooldioxid­e een enorme stempel kan drukken op het klimaat. “We weten nu dat het tijdens het Krijt gemakkelij­k maanden achtereen pikdonker kon zijn”, zegt onderzoeke­r Torsten Bickert. “Maar door de hoge CO2-concentrat­ie was het klimaat rond de zuidpool toch gematigd, zonder ijsmassa.”

De grote vraag is nu: als het toen zo warm was op Antarctica, wat heeft er dan voor gezorgd dat het klimaat vervolgens zo drastisch afkoelde en er ijskappen gevormd werden? “Onze klimaatsim­ulaties hebben daar nog geen bevredigen­d antwoord voor”, zegt onderzoeke­r Gerrit Lohmann. Het ontmaskere­n van de oorzaak van dit omslagpunt is nu een belangrijk­e uitdaging voor wetenschap­pers die zich bezighoude­n met klimaat.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname