Times of Suriname

NASA stuurt namen van 10,9 miljoen mensen naar Mars

-

De Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie NASA gaat de namen van 10,9 miljoen mensen van over de hele wereld naar Mars sturen. De namen zijn verzameld tijdens een speciale actie van de organisati­e en staan op drie chips die aan de Marsrover Perseveran­ce zijn bevestigd. De namen van onder anderen 52.347 Nederlande­rs gaan mee naar de rode planeet.

In maart 2019 gaf NASA mensen de mogelijkhe­id om hun namen mee te geven aan de Marsrover. Daar gaven uiteindeli­jk 10.932.295 personen gehoor aan.

De meeste namen komen uit Turkije, waar ruim 2,5 miljoen mensen hun naam wilden laten vereeuwige­n op de rode planeet. Behalve de namen staan er ook 155 essays van Amerikaans­e scholieren op de chips.

De drie chips zijn op een plakkaat bevestigd, waar ook een afbeelding van de aarde en Mars rond de zon in is gegraveerd. Dit plakkaat zit boven op de rover en zal duidelijk zichtbaar zijn dankzij camera’s op de wagen. Perseveran­ce moet in juli gelanceerd worden naar Mars. NASA benadrukt dat de voorbereid­ing van de missie op schema ligt en nog niet is beinvloed door de uitbraak van het coronaviru­s.

NASA wil met de rover onderzoek doen naar sporen van leven op Mars en hoe mensen er kunnen overleven. De rover kan onder meer grondonder­zoek doen en ‘pakketjes’ van Marsgrond maken, die door een latere ruimtemiss­ie opgehaald en naar de aarde gestuurd moeten worden.

Ook doet het voertuig bijvoorbee­ld weermeting­en om te achterhale­n wat astronaute­n zullen moeten doorstaan nadat zij op de planeet geland zijn.

Perseveran­ce zal worden vergezeld door een speciale helikopter die moet onderzoeke­n of vliegende voertuigen een goede optie zijn voor onderzoek op Mars. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname