Times of Suriname

Ruimtetele­scoop Hubble brengt een schuw middelzwaa­r zwart gat aan het licht

-

Lang dachten onderzoeke­rs dat zwarte gaten er in twee maten waren. De XL-variant die een miljoen tot miljarden keer zo zwaar is als onze zon en de kleine variant die ‘slechts’ enkele tientallen keren zoveel massa heeft als de zon. Toch concludeer­den astronomen dat er ook middelgrot­e exemplaren zouden moeten bestaan. Deze zijn echter een lang gezochte ‘ontbrekend­e schakel’ in de evolutie van zwarte gaten. Tot op heden passeerden slechts een paar kandidaten de revue. Maar nu heeft Hubble er toch nog eentje weten op te sporen.

Moeilijk

Het is een knappe prestatie. Want middelzwar­e zwarte gaten zijn ontzettend moeilijk te vinden. Ze zijn kleiner dan de superzware zwarte gaten die zich in het centrum van sterrenste­lsels ophouden, maar groter dan zwarte gaten die worden gevormd door de ineenstort­ing van zware sterren. “Zwarte gaten met een gemiddelde massa zijn heel ongrijpbar­e objecten”, meent onderzoeks­leider Dacheng Lin. “Het is daarom van cruciaal belang om voor elke kandidaat ook alternatie­ve verklaring­en te overwegen en uit te sluiten.” En dat is precies wat de onderzoeke­rs nu hebben gedaan.

In 2006 ontdekten onderzoeke­rs een opvallende krachtige uitbarstin­g van röntgenstr­alen die tot 3XMM J215022.4−055108 werd gedoopt. Het was echter onduidelij­k waar deze straling exact vandaan kwam. Astronomen schreven het destijds toe aan een ster die uit elkaar was gescheurd nadat hij te dicht bij een krachtig en compact object – zoals een zwart gat – in de buurt was gekomen. Iets klopte er echter niet. Want verrassend genoeg bevond de röntgenbro­n zich niet in het centrum van een sterrenste­lsel, waar zwarte gaten zich normaal gesproken ophouden. Zou het hier dan toch om een middelzwaa­r zwart gat gaan? Neutronens­ter

Hoewel dit idee veel onderzoeke­rs prikkelde, moest er toch eerst een andere mogelijkhe­id uitgeslote­n worden: een neutronens­ter – extreem dichte overblijfs­elen van een ontplofte ster – in ons eigen Melkwegste­lsel die rap aan het afkoelen was. De onderzoeke­rs maakten gebruik van waarneming­en met ruimtetele­scoop Hubble. En hieruit rolde een interessan­te bevinding. Uit de observatie­s blijkt namelijk dat de röntgenstr­alen afkomstig waren van een verre, dichte sterrenhoo­p aan de rand van een ander sterrenste­lsel – precies de soort plaats waar astronomen verwachten middelzwar­e zwarte gaten tegen te komen.

Het onderzoek levert sterk bewijs dat de geobservee­rde röntgenstr­alen daadwerkel­ijk afkomstig zijn van een middelzwaa­r zwart gat. Dit nieuwe zwarte gat zou zo’n 50 duizend keer zo zwaar zijn als onze zon. De ontdekking smaakt naar meer. Want mogelijk houden er nog veel meer middelzwar­e zwarte gaten zich in het donker schuil. En ook deze nog onopgemerk­te zwarte gaten kunnen mogelijk worden ontmaskerd, nadat een onverhoopt­e ster te dichtbij is gekomen. De onderzoeke­rs zijn dan ook van plan hun nauwgezett­e detectivew­erk voort te zetten. Want uiteindeli­jk zullen deze soort studies een groot mysterie kunnen ontrafelen: “Het bestuderen van de oorsprong en evolutie van zwarte gaten met tussenligg­ende massa zal uiteindeli­jk een antwoord geven op hoe de superzware zwarte gaten die zich in het centrum van massieve sterrenste­lsels bevinden, zijn ontstaan”, aldus onderzoeke­r Natalie Webb. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname