Times of Suriname

Virussen zijn in zee allesbehal­ve onaantastb­aar

-

Op dit moment hebben we onze handen vol aan het coronaviru­s dat zich in razend tempo over de wereld verspreidt. Omdat nog niemand immuun is voor dit specifieke virus, lijkt deze zolang er nog geen vaccin is, onoverwinn­elijk. Toch gaat dit principe niet overal op. Zo blijkt uit een nieuwe studie van de Nederlands­e marien ecoloog Jennifer Welsh van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) dat virussen in zee allesbehal­ve onaantastb­aar zijn.

Infecteren

Virussen kunnen zich ook in de oceaan rap verspreide­n. “Als een virus een cel infecteert, kan dat zijn gastheer ertoe aanzetten om nieuwe virussen te maken”, legt Welsh uit. “Deze komen vrij en kunnen op hun beurt weer vele nieuwe cellen infecteren.” Wat de onderzoeke­r echter ontdekte, was dat vele virusdeelt­jes in zee – meer dan 150 miljoen per glas zeewater – ook voor een groot deel een ander lot beschoren zijn; ze eindigen als lunch voor een uiteenlope­nde groep zeedieren. Japanse oester

Welsh ontdekte in haar studie dat verschille­nde zeedieren virusdeelt­jes opnemen terwijl ze zeewater filteren. De Japanse oester filtert bijvoorbee­ld zeewater om daar zuurstof uit te halen, of algen en bacteriën, die hij vervolgens als lekker maaltje naar binnen werkt. Maar terwijl de oester hiermee bezig is, krijgt hij eveneens virusdeelt­jes binnen. “In onze experiment­en voegden we geen voedsel toe, waardoor de oesters het water dus alleen filterden om zuurstof op te nemen”, vertelt Welsh. Uit de experiment­en blijkt dat de Japanse oesters maar liefst twaalf procent van de virusdeelt­jes uit het water haalden. Hiermee eindigt deze oester op de vierde plaats van alle soorten die Welsh in haar studie onderzocht. Sponzen

Ook krabben en kokkels blijken uitzonderl­ijk goed virussen uit het water te kunnen halen en sleepten zelfs podiumplek­ken in de wacht. Maar de echte kampioenen zijn sponzen. “De sponzen verminderd­en de aanwezighe­id van het aantal virussen in de experiment­en binnen drie uur met wel 94 procent”, zegt Welsh. “Andere tijdsexper­imenten lieten zien dat die opname van virussen zeer snel en effectief is. Zelfs als we elke 20 minuten opnieuw virussen aan het water toevoegden, bleven de sponzen ongekend doeltreffe­nd in het verwijdere­n ervan.” Leefomgevi­ng De bevindinge­n uit de studie zijn heel interessan­t. Want tot op heden was het nog onbekend dat meerdere soorten zeedieren een significan­te invloed hebben op het in toom houden van viruspopul­aties. “De invloed van niet-gastheeror­ganismen in de directe leefomgevi­ng is echt een factor die over het hoofd gezien is in de virusecolo­gie”, meent Welsh. Toch plaatst de onderzoeke­r een kanttekeni­ng. Want volgens haar vallen de bevindinge­n uit de studie niet één op één te rijmen met de natuurlijk­e situatie. “De situatie is daar een stuk complexer omdat veel meer diersoorte­n invloed op elkaar hebben”, licht ze toe. “Als een oester aan het filteren is en er komt een krab voorbij, dan sluit hij zijn klep en stopt hij met filteren.” Ook heb je in de natuur te maken met factoren zoals getijdebew­egingen, temperatuu­r en UV-licht, wat mogelijk invloed uitoefent. “Toch is ook in de natuur predatie door niet-gastheren zeker iets om rekening mee te houden”, concludeer­t Welsh.

Volgens de onderzoeke­r zijn de nieuwe inzichten op termijn bruikbaar voor bijvoorbee­ld de aquacultuu­r. Daar leven vissen of schaaldier­en voor consumptie in afgesloten stukken water die in directe verbinding staan met de zee. Hoewel aquacultuu­r steeds meer op komt als een duurzaam alternatie­f voor de visserij, blijken natuurbesc­hermers toch niet zo enthousias­t. Dat komt omdat op dit soort zoutwaterb­oerderijen enorm veel exemplaren van één soort in monocultuu­r bij elkaar leven. Als daar een besmetteli­jke ziekte uitbreekt, is het risico groot dat de ziekteverw­ekker zich uitbreidt naar de wilde populaties in zee. “Maar met de introducti­e van voldoende sponzen zou het gevaar van een virusuitbr­aak mogelijk in de kiem te smoren zijn”, besluit Welsh. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname