Times of Suriname

Jessurun: “Suriname heeft slechts 30 intensive care-plekken”

-

PARAMARIBO - “Suriname heeft slechts 30 intensive care (IC)-plekken, dus daarom wordt de samenlevin­g ten overvloede verzocht thuis te blijven en de voorgeschr­even maatregele­n tegen COVID-19 op te volgen. Wanneer de maatregele­n niet in acht worden genomen, is het een recept voor een public health ramp en als de mensen koppig blijven, zal dat uiteindeli­jk ook gebeuren! Op dit moment kunnen wij het aan. Maar als Surinamers er zelf voor zorgen dat wij een situatie krijgen als Italië, dan belanden wij wel in een rode zone”, waarschuwd­e de directeur van Volksgezon­dheid, Cleopatra Jessurun, donderdag op de persconfer­entie van het COVID-19-Management­team in de Congreshal.

Zij legt uit dat als de verspreidi­ng van het COVID19-griepvirus in Suriname oncontrole­erbaar wordt en het aantal infecties blijft toenemen, het Surinaamse gezondheid­sstelsel niet in staat zal zijn adequate zorg te bieden aan alle geïnfectee­rden. “Er zijn namelijk ook patiënten met andere aandoening­en, waaronder dengue en hoge bloeddruk die intensieve zorg nodig hebben. In landen waar het nieuwe coronaviru­s dagelijks vele slachtoffe­rs maakt, moeten zorgverlen­ers door gebrek aan bedden in de IC, beademings­apparaten en medicijnen, voortduren­d de keuze maken wie wordt gered en wie niet kan worden gered. Laten wij het in Suriname niet zover laten komen”, zegt Jessurun.

Zij roept het Surinaamse volk op om zich aan de veiligheid­sregels te houden: handhygiën­e, twee meter afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijv­en en 178 contacten bij griepklach­ten. “Mensen, blijf thuis en als je ziek bent of griep hebt, bel 178 en als je 178 niet kan bereiken, bel mij”, aldus Jessurun.

Zij sprak haar afkeuring uit over het feit dat mensen die vermoeden dat ze besmet zijn met het virus bellen naar 178 en de instructie krijgen dat ze thuis moeten blijven, totdat er een ambulance naar ze toe wordt gestuurd, niet luisteren en toch doen wat ze willen.

“Het is voorgekome­n dat de ambulance op het adres aankomt en blijkt dat de persoon intussen toch het huis uit is gegaan om inkopen te gaan doen. Dit is onacceptab­el gedrag want men beseft niet hoeveel mensen men daardoor verder kan besmetten.

Het is daarnaast ook belangrijk dat men eerlijk is tegenover de gezondheid­smedewerke­rs en de waarheid vertelt met wie men allemaal in contact is gekomen. De mensen hun levens hangen af van dat stukje eerlijkhei­d en verantwoor­delijkheid”, zegt de directeur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname