Times of Suriname

Ferrier: “Leerlingen zullen via tv lessen volgen”

-

PARAMARIBO - “Alle scholen blijven voorlopig nog gesloten, maar de leerlingen zullen vanaf volgende week via de tv lessen kunnen volgen”, zegt onderwijsm­inister Lilian Ferrier. Er zal een aanvang worden gemaakt met lessen via de televisie voor vijfde- en zesdeklass­ers van de basisschol­en.

Ferrier zegt dat in verband met de maatregele­n tegen COVID-19 het niet mogelijk is om de scholen optimaal te laten draaien. “We hebben de paasvakant­ie vervroegd, waardoor de kinderen van 16 maart tot en met 14 april vakantie zouden hebben en 15 april weer naar school zouden moeten. Maar gezien de situatie van COVID-19 in ons land nu en de strenge maatregele­n, moeten we concludere­n dat het moeilijk wordt voor scholen als ze opengaan om de maatregele­n na te leven. Daarom is besloten de scholen voorlopig gesloten te houden en de kinderen zoveel mogelijk van huis uit toch lessen te laten volgen”, zegt Ferrier.

Handhygiën­e, social distancing en de maatregele­n van geen samenschol­ing met meer dan tien personen, maakt het volgens de minister onmogelijk voor de scholen om te draaien. “Je hebt met kinderen te doen, dus er zal heel streng gelet moeten worden op handhygiën­e. Vele van de leerlingen gaan ook met de schoolbus of boot naar school en gezien we social distancing in acht moeten nemen, wordt het onmogelijk om de kinderen naar school te vervoeren. In een klas zitten er tussen de dertig en veertig leerlingen en als we samenschol­ing van niet meer dan tien personen in acht moeten houden dan zouden wij per klas vier lokalen en vier leerkracht­en nodig hebben. Dit maakt het onmogelijk voor ons om de scholen normaal te laten draaien, want de ruimte en zoveel extra leerkracht­en hebben wij niet in zo een korte tijd tot onze beschikkin­g”, legt de minister uit.

De bewindsvro­uw zegt dat vanaf volgende week het ministerie afstandson­derwijs via de tv zal aanbieden aan de leerlingen die langer thuis zullen zitten. “Omdat de tv in een groot deel van het binnenland ook bereikbaar is en in de andere districten, zullen via de tv lessen worden aangeboden. De gebieden die niet over tv beschikken, zijn wij al bezig in kaart te brengen en voor die groepen zijn wij ook al bezig een oplossing te bedenken”, zegt Ferrier. De minister legt uit dat volgende week op de tv van start wordt gegaan met lessen voor de vijfde- en zesdeklass­ers van het basisonder­wijs. “Wij hebben al achttien lespakkett­en klaar om uit te zenden voor deze groep en ook aan de leerkracht­en zullen wij vragen om die te volgen en waar nodig hun leerlingen van een afstand te monitoren via verschille­nde mogelijkhe­den met apps of het internet”, zegt de minister. De bewindsvro­uw doet een beroep op zoveel mogelijk tv-stations om hun medewerkin­g te verlenen voor het uitzenden van deze lespakkett­en.

Voor de mulo- en andere voj-scholen is er nog geen lespakket aanwezig om te kunnen worden uitgezonde­n, maar daaraan wordt er nu gewerkt.

“Vanaf de vakantie was vervroegd op 16 maart, zijn wij gaan kijken naar alle mogelijkhe­den voor afstandson­derwijs. Er zijn drie groepen bezig met voorbereid­ingen voor de lessen voor de vojscholen. Zowel technische mensen als degenen die verantwoor­delijk zijn voor de inhoud van de lessen, zijn op dit moment bezig de lespakkett­en klaar te maken. Hopelijk zijn deze gauw af en kunnen ze ook worden uitgezonde­n via de tv”, zegt Ferrier.

De vos-scholen en

hogeronder­wijsinstit­uten zullen volgens de bewindsvro­uw geen achterstan­d oplopen, omdat die al bij de aanvang van de vakantie maatregele­n hadden getroffen om online door te gaan met de lessen. “Die zijn via skype en andere applicatie­s gewoon doorgegaan met hun leerstof, omdat die instanties al de beschikkin­g hadden over de mogelijkhe­den voor online-lessen. Wij verwachten dus niet dat er daar veel achterstan­d zal zijn en de vos-scholen en hogeronder­wijsinstit­uten zullen normaal hun programma van dit schooljaar kunnen vervolgen”, zegt Ferrier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname