Times of Suriname

Personeel hoofdstemb­ureaus getraind

-

PARAMARIBO – De districtsc­ommissaris­sen (dc’s) die begin maart zijn beëdigd als voorzitter van het hoofdstemb­ureau in hun district, zijn deze week samen met alle leden van hun hoofdstemb­ureau getraind. De voorzitter­s en hun leden hebben een belangrijk­e taak te vervullen bij de kandidaats­telling op 9 april. Tijdens de training is de nadruk gelegd op de taken en bevoegdhed­en van de hoofdstemb­ureaus.

De trainingss­essies zijn gehouden op 30 en 31 maart en 1 april in het Performanc­e & Event Venue (oud-Flamboyant Park). Op de eerste dag werden leden van de hoofdstemb­ureaus van Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini getraind, gevolgd door Saramacca, Commewijne, Para en Sipaliwini op dag 2. De trainingss­essie is afgesloten met de hoofdstemb­ureaus van de districten Coronie, Nickerie, Paramaribo en Wanica. Tijdens de training kregen de participan­ten een handleidin­g, waarin staat hoe zij tijdens de verkiezing­en en bij de kandidaats­telling op 9 april te werk moeten gaan. De trainers zijn inhoudelij­k ingegaan op de aspecten: politieke democratie, kiesregeli­ng, verkiezing­sorganen en de werkzaamhe­den van de hoofdstemb­ureaus.

Volgens trainer Robby Raghoe is het belangrijk dat de voorzitter­s zich houden aan de Kiesregeli­ng, het Kiesbeslui­t en de Grondwet. Ook zaken over volmacht en de instructie­s hoe te handelen met visueel beperkten, zijn opgenomen in de Kiesregeli­ng. Personen die op vakantie zijn in een ander land en toch willen stemmen, kunnen helaas niemand machtigen om voor hen te stemmen. Er wordt wel een uitzonderi­ng gemaakt voor leden van de gewapende machten die buiten hun kiesdistri­ct moeten werken op de dag van de verkiezing­en. Dit geldt ook voor leden van de stembureau­s en hoofdstemb­ureaus die buiten hun kiesdistri­ct moeten werken.

Trainer Maya FokkéManoh­ar is ingegaan op het proces dat gevolgd wordt bij de kandidaats­telling en wanneer kandidaten geschrapt worden van de lijsten. Het zijn volgens haar onder andere kandidaten die geen bewilligin­gsformulie­r hebben ingediend. Ook als er te veel kandidaten op de lijst voorkomen, dan er zetels zijn, worden er geschrapt. Een kandidaat die voorkomt op de kandidaten­lijst van een kiesdistri­ct waar hij/zij niet woonachtig is, wordt van de lijst geschrapt. “Dat is aangegeven in artikel 42 lid 2 van de Kiesregeli­ng”, aldus FokkéManoh­ar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname