Times of Suriname

PL kan onder voorwaarde­n medewerkin­g verlenen voor uitstellen verkiezing­en

-

NICKERIE - Volgens de voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, overweegt de Nationale Democratis­che Partij (NDP) de verkiezing uit te stellen, “maar ze kijken nog als het hun goed uitkomt, dan gaan ze het uitstellen”. Somohardjo zegt dat zijn partij wel kan meewerken als het moet, maar dan onder voorwaarde dat er een interim-kabinet komt. “Een zakenkabin­et dat zich concentree­rt op het coronaviru­s.

“Voor de NDP- en Boutavirus hebben wij onze eigen vaccin en dat is op 25 mei”, zegt Somohardjo ironisch. Bij het uitstellen van de verkiezing­en, moet volgens Somohardjo rekening gehouden worden met de wettelijk gestelde termijn. Dat wil zeggen dat de terinzagel­egging van de definitiev­e kiezerslij­st 100 dagen voor de verkiezing­en moet zijn, vandaar dat 14 maart de laatste dag was voor het inkijken van de voorlopige kiezerslij­st.

De registrati­e van de partijen geschiedt 70 dagen voor de verkiezing­en. Partijen konden zich registrere­n van 16 tot en met 21 maart. Daarnaast is het besluit om de verkiezing uit te stellen niet alleen bij de regering, maar ook bij het parlement.

De verkiezing­en kunnen slechts met tweederdem­eerderheid in het parlement uitgesteld worden, want het gaat om een grondwetsw­ijziging.

Somohardjo zegt dat als het gaat om de gezondheid­szorg, zijn partij alle medewerkin­g zal verlenen in De Nationale Assemblee om de tweederdem­eerderheid te halen, maar dan wel onder voorwaarde­n. Een voorwaarde is dat parlementa­riërs geen schadeloos­stelling meer krijgen, omdat het College gekozen is voor vijf jaar.

Ten tweede moet er een andere regering zitten. “Niet deze regering, maar een interim-regering met een kabinet dat de gezondheid­szorg serieus op zich neemt, en de komende verkiezing­en organiseer­t”, stelt de PL-voorman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname