Times of Suriname

4 april: Wereld Zwerfdiere­ndag

-

Op 4 april het Zwerfdiere­ndag (Stray Animals Day). Wereldwijd zijn er ruim 600 miljoen honden en katten zonder tehuis. Vooral in ontwikkeli­ngslanden leven deze dieren onder erbarmelij­ke omstandigh­eden. Op deze dag wordt er wereldwijd opgeroepen tot medeleven en liefdadigh­eid voor deze hulpbehoev­ende dieren. Een dag om even stil te staan bij al die vele miljoenen dieren die dagelijks zwervend door het leven moeten gaan. Honger en dorst, ziekte of gewond zijn, mishandeli­ng en vergiftigi­ng zijn voor deze dieren de normale zaken van het leven van alle dag. En altijd met de angst om mensen tegen te komen, die hen willen mishandele­n of op willen pakken om hen te doden. Zielige, verlaten dieren, daar worden zelfs wij helemaal week van. Weinig dingen pijnlijker dan een kat in de goot of een hond die aan een boom is vastgeknoo­pt. Toch

is gebeurt dat regelmatig. Een zwerfkat of zwerfhond is een dier dat, door welke oorzaak dan ook, ‘op straat’ terecht is gekomen, oftewel geen vast huis heeft. Dit kan bijvoorbee­ld gebeuren doordat zijn/ haar eigenaar hem/haar heeft gedumpt of doordat de kat zelf is weggelopen/ontsnapt. Zwerfdiere­n kunnen zich in hoog tempo voortplant­en. Hierdoor ontstaan grote groepen verwilderd­e dieren die van mensen zijn vervreemd. Zwerfdiere­n kunnen via hun uitwerpsel­en spoelworme­n en infectiezi­ekten zoals toxoplasmo­se verspreide­n, die ook schadelijk zijn voor mensen en andere dieren. Er zijn aanwijzing­en dat verwilderd­e dieren een aanzienlij­ke rol spelen bij predatie van vooral vogels. Zo zouden dieren verantwoor­delijk zijn voor het uitsterven van 63 soorten vogels, kleine zoogdieren en reptielen.

Om het aantal in te dammen, vangen dierenbesc­hermingsor­ganisaties geregeld zwerfkatte­n, waarna deze dieren zo nodig worden gesterilis­eerd of gecastreer­d en voorzien van een identifica­tiechip. Zo mogelijk worden ze via een dierenasie­l bij mensen herplaatst. Verwilderd­e katten worden vrijgelate­n. Het doden van overtollig­e katten door middel van afschieten in het wild of euthanasie in overvolle dierenasie­len gebeurt ook, maar vooral het eerste wordt door velen te dieronvrie­ndelijk bevonden. Het vaccineren en ontwormen van huiskatten en zwerfkatte­n kan ook de verspreidi­ng van ziektes tegengaan, vooral als dit wettelijk verplicht, landelijk georganise­erd en gesubsidie­erd wordt.

Het boegbeeld en de ambassadeu­r van de dag is niemand minder dan The Dog Whisperer, Caesar Milan. Tijdens deze dag zullen asiels over de hele wereld hun zwerfdiere­n extra verzorgen en proberen een goed huis voor hen te vinden. Er zijn ook enkele dierenarts­en die geheel voor dit goede doel zwerfdiere­n gratis behandelen.

Handelaren uit Oost-Europa hebben begrepen dat het lucratief is om honden van straat te plukken of met zwerfhonde­n te fokken en ze zo ofwel met een zielig verhaal ofwel als lookalike rashond te verhandele­n naar West-Europa en Nederland. Veel van deze honden komen op deze wijze terecht op Marktplaat­sen. Deze honden zijn vaak ongezond en niet ingeënt. Er wordt gesjoemeld met paspoorten en tijdens de transporte­n wordt niet gekeken naar het welzijn van de dieren. Kortom: economisch­e motieven prevaleren boven dierenwelz­ijn.

Stray Animal Foundation Platform voert actie tegen dit soort praktijken en probeert consumente­n bewust te maken van de stand van zaken. (Bron: Beleven)

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname