Times of Suriname

Nederland en Frankrijk garant voor lening Air France-KLM

-

DEN HAAG - Air FranceKLM praat met banken over miljardenl­eningen om door de luchtvaart­crisis te komen. De Franse en Nederlands­e overheid zouden garant staan voor die leningen. Minister Hoekstra (Financiën) gaat niet in op ’wilde geruchten en bedragen’.

Persbureau Reuters meldt dat de Franse en Nederlands­e overheid garant willen staan voor leningen van 4 miljard euro voor Air France en 2 miljard euro voor KLM. Die bedragen en de details zouden nog niet definitief zijn. Minister Hoekstra (Financiën) wilde vrijdagmid­dag niet reageren op de nieuwsberi­chten. De gesprekken met de luchtvaart­maatschapp­ij en de Franse staat worden in de ‘binnenkame­r’ gevoerd. “Als de tijd daar is, zullen we daar natuurlijk over communicer­en. Maar niet hier en nu, op basis van wilde geruchten en bedragen. Dat ga ik niet alleen nu hier niet doen, maar ook de komende periode niet.”

Of er een breder steunpakke­t voor KLM komt en hoe lang het zou duren voordat bekend is wat dat wordt, wil Hoekstra ook niet zeggen. “Ik vind het niet verstandig om daar nu inschattin­gen van te geven.” Air France-KLM wordt hard geraakt door de coronacris­is. Zo voert KLM nog maar 10 procent van het normale aantal vluchten uit. Op Schiphol staan de ongebruikt­e vliegtuige­n inmiddels al geparkeerd op start- en landingsba­nen. In Nederland wordt KLM nu deels op de been gehouden door de looncompen­satie die minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) biedt. Dat het bedrijf toch medewerker­s de laan uit wil sturen, vond de minister afgelopen woensdag nog een ‘slecht signaal’. Maar inmiddels toont hij begrip voor de situatie van de luchtvaart­maatschapp­ij.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname