Times of Suriname

Voedseltek­ort dreigt in importafha­nkelijke landen door coronacris­is

-

AFRIKA - De coronapand­emie dreigt te leiden tot voedseltek­orten voor miljoenen mensen wereldwijd, maar vooral in Afrika, waar mensen afhankelij­k zijn van de invoer van levensmidd­elen en van export om daarvoor te betalen. Dat meldt de hoofdecono­om van het Wereldvoed­selprogram­ma van de Verenigde Naties (WFP).

“In het algemeen worden we geconfront­eerd met een shock voor bevoorradi­ng, zoals een droogte, of een shock voor de vraag, zoals een recessie, maar hier zijn het beide gevallen tegelijk”, aldus Arif Husain, hoofdecono­om van het WFP. “En op wereldwijd­e schaal. Dat maakt dat dit echt, echt onuitgegev­en is.”

Elk jaar kunnen 2,8 miljard mensen gevoed worden door de handel in rijst, soja, maïs en tarwe. Van hen bevinden zich 212 miljoen mensen in chronische voedselonz­ekerheid en 95 miljoen in een ernstige voedselonz­ekerheid, aldus het WFP. “Voor talrijke arme landen, zullen de economisch­e gevolgen nog meer verwoesten­d zijn dan de ziekte zelf”, aldus het VNagentsch­ap.

Afrika is het meest bedreigde continent. Vooral dan het Sub-Saharaanse deel van Afrika, dat in 2018 meer dan 40 miljoen ton granen invoerde. Somalië en ZuidSoedan zijn het meest blootgeste­ld aan een verstoring van de bevoorradi­ng van granen, terwijl landen zoals Angola, Nigeria en Tsjaad schatplich­tig zijn aan hun export om voor de invoer van levensmidd­elen te betalen. Ook de olie-uitvoerend­e landen, zoals Iran en Irak, maar ook conflictge­bieden Jemen en Syrië, behoren tot de landen die het meest bedreigd worden door voedseltek­orten.

Het WFP is bezorgd dat door de quarantain­emaatregel­en tegen COVID-19 de levensmidd­elen moeilijker ter plaatse geraken.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname