Times of Suriname

Algemene Vergaderin­g VN roept op tot samenwerki­ng in strijd tegen COVID-19

-

VS - De Algemene Vergaderin­g van de VN heeft gisteren bij consensus een resolutie goedgekeur­d waarin wordt opgeroepen tot ‘internatio­nale samenwerki­ng’ en ‘multilater­alisme’ ter bestrijdin­g van COVID-19. Het gaat om de eerste tekst van de Verenigde Naties sinds het uitbreken van de pandemie. De resolutie, die Rusland zonder succes probeerde van tafel te vegen met een concurrere­nd project, benadrukt ook ‘de noodzaak om de mensenrech­ten volledig te eerbiedige­n’ en hekelt ‘alle vormen van discrimina­tie, racisme en xenofobie als reactie op de pandemie’.

De tekst benadrukt de centrale rol van de Verenigde Naties in de wereldwijd­e economisch­e en economisch­e crisis. De door de Algemene Vergaderin­g aangenomen resolutie is geïnitieer­d door zes landen: Zwitserlan­d, Indonesië, Singapore,

Noorwegen, Liechtenst­ein en Ghana. Uiteindeli­jk werd ze volgens diplomaten gesteund door 188 staten van de 193 die de Verenigde Naties vormen.

De vijf landen die ontbreken zijn Rusland, de CentraalAf­rikaanse Republiek, Cuba, Nicaragua en Venezuela. Deze landen waren mede-indieners van een door Moskou voorgestel­de ‘verklarin’, die wilde concurrere­n met de aangenomen resolutie, ook over samenwerki­ng, maar met een impliciet verzoek om een algemene opheffing van internatio­nale sancties. Rusland, dat door het conflict met Oekraïne getroffen is door dergelijke maatregele­n, meent dat dit een rem is op de strijd tegen de pandemie.

Onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne kwamen donderdag tussenbeid­e om de goedkeurin­g van deze ‘verklaring’, die volgens de diplomaten ook bij consensus moest worden genomen, te blokkeren. In tegenstell­ing tot de VNVeilighe­idsraad zijn de door de Algemene Vergaderin­g aangenomen resoluties niet bindend, maar ze hebben een hoge politieke waarde, afhankelij­k van het aantal landen dat ze goedkeurt.

(HLN)

 ??  ?? VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. (Foto: HLN)
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname