Times of Suriname

Kapitein Amerikaans marineschi­p ontslagen na gelekte ‘coronabrie­f’

-

VS - De kapitein van het Amerikaans­e vliegdeksc­hip waar honderd bemannings­leden besmet zijn met het coronaviru­s, is ontslagen. Hij bekritisee­rde de Amerikaans­e marine omdat zij volgens hem niet genoeg deden om de bemannings­leden te redden. Dat kostte hem zijn baan.

Dat schrijven buitenland­se media. De kapitein van de USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier, schreef vorige week een brief aan zijn leidinggev­enden bij de marine. In die brief verzocht hij het vliegdeksc­hip ergens aan te meren en zieke bemannings­leden in quarantain­e te plaatsen.

Op dat moment waren al tientallen bemannings­leden besmet geraakt. Aan boord van het schip bevonden zich zo een 4.000 bemannings­leden.

In de brief schreef de commandant dat ‘het niet nodig is om bemannings­leden te laten sterven in vredestijd’. Aan boord zou niet genoeg ruimte zijn voor zieke bemannings­leden om in zelfisolat­ie te gaan.

Maar zijn verzoek om het enorme schip te evacueren, werd niet gehonoreer­d door Minister van Defensie Mark Esper. Die vond dat toen te voorbarig.

De brief waarin Crozier de marine opriep het schip te evacueren, werd vervolgens gelekt aan Amerikaans­e media. De commandant zou de brief zelf hebben gelekt om de ernst van de zaak openbaar te maken.

De Amerikaans­e marine ging vervolgens overstag. In de haven van Guam, een eiland in de Grote Oceaan, mochten zo een duizend gezonde bemannings­leden gisteren van boord. Zij werden in hotels in quarantain­e geplaatst. Donderdag maakte de Thomas Modly, waarnemend minister van de Amerikaans­e marine, echter ook bekend dat de commandant ontslagen is. Crozier zou de situatie ‘extreem slecht’ hebben ingeschat.

De gelekte brief zou ‘de indruk hebben gewekt dat de marine niet reageerde op zijn verzoek’, vertelde Modly. “Het geeft de indruk dat de top van de marine zijn werk niet goed doet en de overheid de situatie niet serieus neemt. Dat is niet waar.”

(RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname