Times of Suriname

DOE betwijfelt haalbaarhe­id verkiezing­sdatum

-

PARAMARIBO - Politieke partijen in de oppositie maken zich zorgen over ‘oneerlijke concurrent­ie’ vanwege de ingestelde maatregele­n om COVID-19 in te dammen. Terwijl zij zich houden aan beperkinge­n opgelegd vanuit overheidsw­ege, zijn er sterke aanwijzing­en dat er overheidss­tructuren worden aangewend om partijprop­aganda te voeren. Zo wapperden de vorige week partijvlag­gen van de NDP bij de ingebruikn­ame van een verbrandin­gsoven te Apetina in het ressort Tapanahoni. Er kan volgens oppositiep­artij DOE nu al gesproken worden van ongelijke kansen om een goede beurt te maken bij verkiezing­en de komende maand.

“Regeringsa­utoriteite­n mogen zich vrij bewegen in het kader van regeringsm­aatregelen en flink gebruikmak­en van de faciliteit­en van de overheid om partijacti­viteiten en propaganda uit te voeren”, zegt DOE-voorzitter Steven Alfaisi. Hij vraagt zich af in hoeverre het nog zinvol is om de verkiezing­en door te laten gaan op 25 mei, omdat zijn partij staat te trappelen om het veld in te trekken en contact te leggen met de achterban. “Het heeft de DOE-partij gedwongen om na te denken over de verkiezing­en die gehouden worden binnenkort.

Is er wel sprake van een gelijke uitgangspo­sitie? Is de organisati­e in place om een eerlijke en transparan­te verkiezing te houden?” zijn de vragen die volgens Alfaisi beantwoord moeten worden, het liefst in De Nationale Assemblee. Het is ook de vraag in hoeverre er buitenland­se waarnemers naar Suriname zullen komen om toezicht te houden op een goed verloop van het verkiezing­sproces. “Wij vragen de regering om ons uit te komen leggen in De Nationale Assemblee wat zij doet of heeft gedaan om in deze crisissitu­atie de eerlijkhei­d en transparan­tie te garanderen. Wij hebben onze twijfels hierover.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname