Times of Suriname

VES verwerpt voornemen regering verkoop olieaandel­en

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) is tegen het voornemen van de regering om de 20 procent aandelen van Staatsolie in Blok 58 voor de kust van Suriname, waar er nu reeds twee significan­te olievondst­en zijn, te verpanden en/of te verkopen.

De VES is content met het standpunt van de directie van Staatsolie en ondersteun­t de directie in haar standpunt, dat er niet onderhande­ld wordt over Blok 58 meldt de vereniging in een persberich­t. Het structuree­l financieel­economisch wanbeleid van de regering van de afgelopen jaren heeft zorg gedragen voor verarming van het volk. Hierbij zijn niet alleen de middelen van de Staat ingezet om het wanbeleid te financiere­n, maar zijn ook de privémidde­len van de burgers afgepakt.

Het ongebreide­ld lenen van de regering en het opstapelen van de ettelijke miljarden aan schulden heeft de problemen alsmaar verergerd en een somber (toekomst)beeld gecreëerd voor de samenlevin­g. Er is evenwel hoop voor herstel, indien we de juiste maatregele­n treffen om onze staatshuis­houding weer op spoor te krijgen en het gigantisch­e begrotings­tekort te vermindere­n door de populistis­che overheidsu­itgaven te verlagen en de inkomsten van de samenlevin­g duurzaam te vergroten.

Inkomstenv­erhoging komt niet uit de lucht vallen, maar is het resultaat van het voeren van een productie stimuleren­d beleid, waarbij gunstige voorwaarde­n worden gecreëerd voor (lokale) ondernemer­s. Tijdens de nieuwjaars­rede van de VES, op 27 januari 2020, heeft de CEO van Staatsolie, Rudolf Elias, gezegd dat Suriname op basis van de eerste olievondst in Maka Central-I in 20 jaar tussen de USD 10 en 15 miljard kan verdienen. “Nu wij weten, dat ook de Sapakara West1put significan­te hoeveelhed­en aardolie heeft, kunnen de toekomstig­e inkomsten aanzienlij­k hoger vallen. Laat staan als ook de twee andere locaties in Blok 58 later dit jaar olierijk blijken te zijn. Voorwaarde is wel dat er sprake moet zijn van good governance”, aldus de VES.

Deze mooie potentie voor onze natie zal worden verkwansel­d als de regering nu de 20 procent share van Staatsolie wenst te verkopen. Door deze potentiële inkomsten goed te besteden, zullen de toekomstig­e generaties, onze eigen kinderen, de door dit beleid opgestapel­de schulden van meer dan drieduizen­d miljoen Amerikaans­e dollar kunnen terugbetal­en en verdere verarming tegengaan. De VES spreekt de hoop uit dat deze tweede olievondst daadwerkel­ijk zal leiden tot verbreding van de productieb­asis van Suriname in de toekomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname