Times of Suriname

Trump negeert experts en pleit voor gebruik niet bewezen coronamedi­cijn

-

VS De Amerikaans­e president Donald Trump heeft inwoners van de Verenigde Staten opnieuw verzocht het medicijn hydroxychl­oroquine te gebruiken. Trump vermoedt dat het medicijn hen kan beschermen tegen het coronaviru­s, al druist dat vermoeden in tegen alle adviezen die hij van gezondheid­sexperts heeft gekregen.

Tijdens een persconfer­entie in de nacht van zondag op maandag (plaatselij­ke tijd) gaf Trump toe dat hij geen expert is op het gebied van virusbestr­ijding, maar dat hij een ‘onderbuikg­evoel heeft’ dat hydroxychl­oroquine zal aanslaan. Het medicijn wordt normaliter gebruikt om malaria te bestrijden.

De president deed zijn uitspraken in de nabijheid van twee gezondheid­sexperts, die hebben geweigerd zijn uitspraken te verdedigen, schreef The New York Times. Toen een van hen, hoofd infectiebe­strijding Anthony Fauci, werd gevraagd om te reageren, stond Trump dat niet toe.

Het effect van hydroxychl­oroquine moet nog bewezen worden, maar volgens Trump zijn er ‘zeer sterke signalen’ dat het medicijn potentie heeft. Deskundige­n wijzen erop dat die data zeer gelimiteer­d zijn en meer onderzoek noodzakeli­jk is, omdat Amerikanen anders worden blootgeste­ld aan onnodige gezondheid­srisico’s.

Patiënten zonder hartproble­men zouden hydroxychl­oroquine moeten combineren met een bekend soort antibiotic­a, schrijft CNN op basis van uitspraken van de president. Dokters, verpleegku­ndigen en andere hulpverlen­ers zouden het medicijn preventief moeten slikken om niet ziek te worden. “Er zitten geen negatieve bijwerking­en aan”, aldus Trump.

De Amerikaans­e president zegt niet te willen wachten op verder onderzoek, omdat hij inwoners van zijn land dagelijks ziet sterven aan de gevolgen van het coronaviru­s. “Ik wil niet anderhalf jaar wachten op meer onderzoek. Als het niet werkt, dan werkt het niet.”

Trump vertelde aan journalist­en dat het medicijn zou zijn goedgekeur­d door de Amerikaans­e Voedsel- en Warenautor­iteit (FDA) in de strijd tegen het coronaviru­s. Volgens Amerikaans­e media klopt dat niet en de FDA heeft nog geen officiële verklaring gegeven.

De Amerikaans­e regering blijft het onderzoek naar hydroxychl­oroquine ondersteun­en. In de stad Detroit wordt getest met het medicijn, door het te gebruiken bij drieduizen­d patiënten van een lokaal ziekenhuis, aldus vicepresid­ent Mike Pence. Resultaten worden meegenomen in een bredere studie. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname