Times of Suriname

Wereldgezo­ndheidsdag

-

Met de ‘Wereldgezo­ndheidsdag’ - ieder jaar op 7 april vraagt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. Ieder jaar krijgt de dag een thema mee; 2020 is het jaar van de ‘verpleegku­ndige en verloskund­ige’ (Year of the Nurse and the Midwife).

In veel landen zijn ziektes als aids niet bespreekba­ar. Het taboe heeft de ziekte epidemisch gemaakt. In landen waar het doorbroken is, loopt het aantal nieuwe aidsgevall­en terug. Maar ook een ziekte als malaria, die niet de last van het taboe draagt, komt volgens de WHO nog veel vaker voor dan nodig is. Armoede, gebrek aan onderwijs, inadequate of ontbrekend­e gezondheid­szorg en het ontbreken van een helder gezondheid­sbeleid dragen bij aan het voorkomen van malaria.

De WHO werd op 7 april 1948 opgericht door de Verenigde Naties.

Gezondheid is een toestand van algeheel welbevinde­n, waarin er geen sprake is van lichamelij­k letsel of ziekte. De definitie van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO 1948) luidt: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelij­k, geestelijk en maatschapp­elijk welzijn en niet slechts de afwezighei­d van ziekte of andere lichamelij­ke gebreken.” Het begrip gezondheid wordt ook gebruikt op andere terreinen, zoals voor het milieu of de economie. De geestelijk­e gezondheid is een concept dat naar het emotionele en psychologi­sche welzijn van het individu verwijst.

Volgens de WHO is er geen officiële definitie van de geestelijk­e gezondheid. Culturele verschille­n, subjectiev­e evaluaties en concurrere­nde profession­ele theorieën, maken het moeilijk om te bepalen wat “geestelijk­e gezondheid” is. In het algemeen zijn de meeste deskundige­n het erover eens dat geestelijk­e gezondheid en psychische stoornisse­n niet wederzijds exclusief zijn. Met andere woorden, het ontbreken van een erkende psychische stoornis, is niet noodzakeli­jkerwijs een indicatie van de geestelijk­e gezondheid.

Ziekte is een tijdelijke lichamelij­ke of psychische aandoening die een organisme belemmert in het normale functioner­en. Een ziek organisme is uit zijn evenwicht, er is sprake van een verstoorde homeostase. Ziekte gaat vaak gepaard met symptomen die wijzen op de abnormale toestand. Gezien het brede spectrum aan ziekten is een eenduidige definitie van het begrip niet goed mogelijk, en ook een scherpe afbakening tussen ziekte en gezondheid is niet altijd duidelijk. Bovendien is wat wel of niet normaal (ziek) is, deels cultureel bepaald.

Veelvoorko­mende ziekten zijn griep, virusinfec­ties van de luchtwegen, en een psychische ziekte als depressie. Veelvoorko­mende dodelijke ziekten zijn kanker en harten vaatziekte­n. Ziekte kan gevolgd worden door genezing, al dan niet na behandelin­g, maar kan ook resulteren in een handicap of de dood. Preventie is juist gericht op het voorkomen van ziekten.

De pathologie onderzoekt de verschille­nde, opeenvolge­nde stadia van ziekten; meer specifiek onderzoekt de etiologie de oorzaken, en de pathogenes­e het verloop van ziekte. Volgens historicus McNeill heeft ziekte een centrale rol gespeeld in de geschieden­is van de mensheid.

Een ziekte kan beschreven worden aan de hand van de symptomen of de oorzaken. Zo zijn de symptomen van builenpest hoge koorts met bobbels in de oksels, de liezen en de hals die na verloop van korte tijd openbarste­n en waarbij de patiënt meestal binnen enkele dagen tot weken overlijdt. De oorzaak is echter het gebeten worden door een rattenvlo en besmet worden met een bacterie van die vlo afkomstig, waarna er een sepsisbeel­d met hoge koorts en lymfklierz­wellingen ontstaat, gevolgd door veretterin­g van de lymfkliere­n, waarbij de patiënt grote kans heeft te overlijden. Meer specifiek is de oorzaak een infectie van de mens met de bacterie ‘Yersinia pestis’ met wisselende klinische verschijns­elen en een hoge mortalitei­t.

(Bron: beleven en wikipdia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname