Times of Suriname

Amsterdams­e ambtenaar Chany veroordeel­d voor fraude en witwassen

-

ZWOLLE - De 45-jarige voormalig werf- en wagenparkb­eheerder van de gemeente Amsterdam, Chany is door de rechtbank in Zwolle veroordeel­d tot een gevangenis­straf van 3 jaar en 7 maanden wegens fraude en het witwassen van het crimineel verdiende geld. De man maakte zich volgens de rechtbank in Zwolle schuldig aan oplichting van zijn werkgever en een leasebedri­jf gedurende 7 jaar. In totaal gaat het om 3 miljoen euro. Chany werkte samen met zijn vrouw Rubia (46). Het echtpaar leidde een luxe leven van hun extra ‘inkomen’. Zij werd veroordeel­d tot een celstraf van 2 jaar en 8 maanden. Een 53-jarige medeverdac­hte uit Amsterdam is voor zijn beperktere rol veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke celstraf van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar, en een taakstraf van 240 uur.

Een 71-jarige Amsterdamm­er krijgt een werkstraf opgelegd van 200 uur. Chany beheerde het wagenpark van het stadsdeel Amsterdam

West. Volgens het Openbaar Ministerie bestelde hij tientallen auto’s bij het bedrijfje van zijn vrouw. Die auto’s werden nooit geleverd. Volgens de rechtbank handelde Chany welbewust, kennelijk slechts met het oog op persoonlij­k financieel gewin. Bij het plegen van de strafbare feiten vervulde hij een sleutelrol. Hij was degene die zijn mededaders aanstuurde. De fraude stopte alleen omdat de verdachten tegen de lamp liepen. Dat Chany en zijn medeverdac­hten jarenlang hun gang konden gaan door gebrekkige controles bij de gemeente Amsterdam, maakt ze niet minder strafbaar, vindt de rechtbank. Die neemt het de vier verdachten bijzonder kwalijk dat ze op zeer omvangrijk­e schaal ernstig misbruik te hebben gemaakt van gemeenscha­psgelden.

De straffen vielen lager uit dan de eisen van het OM, vanwege het tijdsverlo­op.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname